Strateško povlaćenje
38

Sindikat policije KS: Saradnja sa komesarom je bila dobra, ocjena nije naša nadležnost

Klix.ba
Sindikat policije KS je saopćio da su im sindikalni povjerenici u proteklom periodu uputili određeni broj zahtjeva vezanih za prijedlog ocjene o radu policijskog komesara, napominjući da prema odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima KS nisu nadležni da daju mišljenje ili stav o prijedlogu ocjene rada policijskog komesara.

"Potrebno je prije svega podsjetiti na odredbe Statuta Sindikata policije Kantona Sarajevo kojim su definisane djelatnost i ciljevi Sindikata, kao i njegova uloga, a koja se odnosi na zaštitu i poboljšanje radno-pravnog i materijalnog statusa članstva, te zahtijevanje od poslodavca da omogući bolje uslove rada i djelovanja", saopćeno je iz Sindikata policije KS.

Nadalje napominju da odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj:1/16) nije propisano da Sindikat daje svoje mišljenje ili stav o prijedlogu ocjene rada policijskog komesara, kao što ni odredbama Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj:38/18) nije propisano da se o ocjeni rada bilo kojeg policijskog službenika daje mišljenje ili stav ovog Sindikata.

"S druge strane, kad je riječ o temi i oblasti koje se odnose na radno-pravni status članstva, određenim zakonima, podzakonskim propisima i kolektivnim ugovorima jasno je određena obaveza poslodavca da kroz socijalni dijalog sa sindikatima iste zajednički rješavaju, te je pravo i obaveza Sindikata da u istim bude aktivni sudionik, pa, u tom smislu, ističemo da je ovaj Sindikat imao korektnu i zadovoljavaću saradnju sa policijskim komesarom", stoji u saopćenju.

Navode također da su svjesni da je njihov rad javan i da podliježe javnoj kritici, ali da ne pristaju da se na bazi neprovjerenih informacija i bez jasnih dokaza omalovažava njihov rad i profesija.

"Zahtijevamo da svi organi, institucije i pojedinci svoje odluke i istupe u javnosti baziraju isključivo na bazi relevantnih činjenica i argumenata. Ono što se otvara kao pitanje za razmatranje jeste da li eventualno česte promjene u vrhu jedne od najznačajnijih policijskih agencija donose više dobrog ili lošeg u pogledu funkcionalnosti policijskog organa i njegove očekivane uloge u zajednici", navodi se u saopćenju.

Pozvali su članstvo Sindikata da svojim predanim i savjesnim radom, vršeći svoje dužnosti u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja, daju svoj doprinos što boljem i kvalitetnijem sveukupnom radu, kako Uprave policije, tako i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u cjelini.