Zakon o policiji
8

Sindikat policije: Izlazimo na protest ukoliko Vlada KS ne prihvati predložene amandmane

Klix.ba
Na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici bi trebali raspravljati o Prijedlogu zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo. Sindikat policije KS najavljuje proteste ukoliko Vlada KS do tada ne prihvati predložene amandmane.

Nacrt tog zakona usvojen je još u februaru prošle godine, a rok za javnu raspravu bio je 60 dana. Nakon toga je sačinjen tekst Prijedloga, zatražena su mišljenja nadležnih organa te je nastavljena procedura donošenja zakona.

U Sindikatu policije KS objašnjavaju da je u međuvremenu došlo do promjene određenih propisa koji bitno utječu na konačan tekst zakona koji će eventulano biti donesen na sjednici Skupštine.

"Početkom ove godine usvojen je novi Zakon o PIO i Zakon o dopuni Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH pa je neophodno Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo harmonizirati i usaglasiti s pojedinim odredbama Zakona o PIO, odnosno, Dopunom Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH", objašnjava predsjednik UO Sindikata policije Mirza Hadžiabdić.

Napominje da su to već učinili pojedini kantoni u Federaciji izmjenama postojećih zakona o policijskim službenicima tih kantona.

Takav zahtjev je poslao i Sindikat policije Kantona Sarajevo, u kojem tvrde da je Vlada KS na sjednici održanoj 12. jula 2018. utvrdila Prijedlog zakona o policijskim službenicima kojim su bile obuhvaćene i odredbe koje se odnose na penzionisanje, da bi potom na sjednici Vlade, održanoj 23. augusta 2018. godine, utvrdila novi Prijedlog zakona, a od Skupštine povukla onaj usvojen u prethodnom mjesecu.

"Potrebu za usaglašavanjem pojedinih zakonskih odredbi prepoznali su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna-Bajramović (SDP) i Rasim Lakota (SBB) koji su u propisanom roku uložili amandmane na Vladin Prijedlog zakona o policijskim službenicima KS", ističe Hadžiabdić.

U Sindikatu policije Kantona Sarajevo očekuju da Vlada KS prihvati amandmane navedenih zastupnika koji se odnose na uslove za penzionisanje te da Skupština Kantona Sarajevo u konačnici donese zakon koji policijske službenike Kantona Sarajevo neće stavljati u nepovoljniji položaj u odnosu na kolege iz drugih policijskih agencija.

Ukoliko Vlada KS odbije predložene amandmane, predsjednik UO Sindikata policije najavljuje održavanje hitne sjednice Upravnog odbora Sindikata, na kojoj će donijeti odluku o daljnjim sindikalnim aktivnostima u vezi s navedenim zakonom.

Ističu da se ne može donositi zakon kojim se policijskim službenicima KS utvrđuje više obaveza, a manje prava u odnosu na policije drugih policijskih agencija.

"Ako se kod donošenja zakona poziva na harmonizaciju propisa, onda se podrazumijeva da imamo ista prava i iste obaveze, počev od plate, uslova napredovanja, disciplinskih povreda službene dužnosti i načina vođenja postupaka, pa do uslova za penzionisanje i svega ostalog", objašnjava Hadžiabdić.