BiH
12

Sindikat podržava kampanju "Vrtići za sve“

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 9. septembra donio zaključke kojima se od Vlade Kantona Sarajevo traži da odmah, a najkasnije do 30. septembra, donese odluka kojom se JU ˝Djeca Sarajeva˝ odobrava zaposlenje novih 47 radnika (34 odgajatelja i 13 pomoćnog osoblja) s ciljem omogućavanja prijema 425 sarajevske djece u 17 novih odgojnih grupa.

Također, zahtijeva se donošenje odluke Vlade Kantona Sarajevo o odobravanju povećanja cijene usluga u JU ˝Djeca Sarajeva˝ za 20 KM po djetetu.

-Punu podršku smo dali menadžmentu JU ˝Djeca Sarajeva˝ Sarajevo na čelu sa v.d. direktoricom Jasminom Čongo i sindikalnom odboru SP JU ˝Djeca Sarajeva˝ na čelu sa povjerenicom Enverom Šukman, zbog uvođenja reda i poštivanja standarda u odgojnim grupama jer su time omogućili bolje uslove rada radnicima, ali i bolje uslove za djecu te zatražili da se uvede dodatni obrok za djecu u spomenutoj ustanovi i omogući u jednom broju vrtića/grupa produženje radnog vremena bar do 19 sati - navodi ovaj sindikat u saopćenju za javnost.

Ističu da prema statističkim podacima tek svako sedmo dijete u BiH ima pristup predškolskom obrazovanju, što je mnogo manje u poređenju s drugim, čak i manje razvijenim zemljama.

Mnoga istraživanja su, naglašavaju, potvrdila da je kvalitetno predškolsko obrazovanje veoma važno za razvoj djeteta, ali i za razvoj društva u cjelini.

-Rano učenje u vrtićkom okruženju, između ostalog, stimuliše i razvijanje socijalnih vještina kod djece. A bez tih vještina, teško se uklopiti u bilo koju zajednicu. Zato vrtiće zovemo i školama života - poručuju iz ovog sindikata.