Tihi bunt
10

Sindikat pisao Draganu Lukaču: Tražimo zakonito provođenje internih postupaka

Piše: I. Č.
Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova obratio se direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču zbog povreda postupka pri donošenju rješenja o suspenziji policijskog službenika Elvira Hubjera, na njegovu štetu.

Klix.ba je došao u posjed dokumenta u kojem Sindikat službenika FMUP-a navodi da im se obratio suspendovani policijski službenik Elvir Hubjer zahtjevom za zaštitu prava i pružanja pravne pomoći vezane za postupak njegove suspenzije po rješenju direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača, koja je uslijedila poslije njegove tužbe.

"Upravni odbor Sindikata je na 22. sjednici održanoj 19. januara 2018. godine, razmatrajući pomenuti zahtjev, na osnovu uvida u dostavljeni materijal konstatovao da je pri donošenju rješenja o suspenziji policijskog službenika došlo do pogrešne primjene materijalnog prava, nepravilnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i bitnih povreda postupka, a sve na štetu prava imenovanog koja su zaštićena Ustavom i zakonima BiH i FBiH", stoji u dopisu koji je poslan direktoru Lukaču.

Upravni odbor Sindikata službenika FMUP-a je donio zaključak kojim se zahtijeva od direktora Federalne uprave policije da poduzme mjere kako bi se disciplinski i interni postupak protiv Elvira Hubjera vratio u okvire zakonitosti.

"Na taj način bi se otklonile daljnje štetne posljedice, naročito imajući u vidu da interni istražni postupci podliježu praćenju i nadzoru nezavisnog tijela Odbora za žalbe, koji nije formiran, a čije je učešće neizostavno u svrhu osiguranja zakonitosti pomenutih postupaka", zaključeno je u dopisu Sindikata FMUP-a upućenom Lukaču.