|

Sindikat osnovnog obrazovanja Vladi KS: Prekinite razgovore sa nepostojećim Sivrinim sindikatom

Sindikat osnovnog obrazovanja Vladi KS: Prekinite razgovore sa nepostojećim Sivrinim sindikatom
55
I. P.
5.10.2019. u 12:11
26
komentara
55

dijeljenja
Sindikat osnovnog obrazovanja Vladi KS: Prekinite razgovore sa nepostojećim Sivrinim sindikatom Saudin Sivro (Foto: I.Š./Klix.ba)
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo zatražio je od Vlade Kantona Sarajevo da obustavi pregovore i kontakte sa, kako tvrde, nepostojećim pravnim subjektom - sindikatom na čelu sa Saudinom Sivrom.
Zahtjev je upućen premijeru Edinu Forti, ministrici za obrazovanje, nauku i mlade Zineti Bogunić, ministrici pravde i uprave Lejli Brčić i ministru za rad, socijalnu politiku i raseljena lica Maliku Garibiji.

"U više navrata do sada Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo je upozoravao nadležne u Kantonu Sarajevo o djelovanju neregistriranog 'Sivrinog' sindikata, kao i štetnim posljedicama koje proizilaze usljed toga kako po uposlenike u osnovnom obrazovanju, tako i po Vladu Kantona Sarajevo. Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo zahtijeva trenutni prekid svih razgovora sa nepostojećim pravnim subjektom i time spriječite dodatnu štetu i urušavanje obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo", kaže se izričito u saopćenju Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

U obraćanju Vladi KS traži se hitan sastanak na kojem bi tema razgovora bila status i djelovanje Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja u Kantonu Sarajevo.

"Očekujemo Vaše razumijevanje ozbiljnosti i težine problema sa kojima se suočavaju uposlenici u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo. Nadamo se da ćete poduzeti mjere iz Vaše nadležnosti i vrlo brzo nas obavijestiti o terminu traženog sastanka", zaključuju iz Sindikata.

Ministarstvo obrazovanja KS je u julu 2019. godine saopćilo, u kontekstu odgovora na poslaničko pitanje u Skupštini KS, da je Udruženje Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS na čelu sa Ibrahimom Dedićem registrovano udruženje, dok Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS nije upisan u Registar udruženja.

Podsjetimo, Saudin Sivro je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...