Vanredna sjednica
239

Sindikat osnovnog obrazovanja u Sarajevu traži neopozivu ostavku ministrice Bogunić

Piše: M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS održao je večeras vanrednu sjednicu na kojoj je donesen zaključak da se traži neopoziva ostavka ministrice obrazovanja Zinete Bogunić.

Kako nam je rekao predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro, ostavku traže jer se ministrica nije javno izvinila prosvjetnim radnicima, a to je , kako kaže, traženo od nje i jer nije osigurala poštivanje svih odredbi Kolektivnog ugovora što je njena obaveza.

"Tražimo njenu ostavku zbog toga što pokušava narušiti dostignuta radnička prava, ugrožava dignitet prosvjetnih radnika, iznosi neistine o dosadašnjem radu sindikata u medijima, zbog toga što omalovažava radnike u predškolskom odgoju i osnovnom obrazovanju, izbjegava institucionalni socijalni dijalog sa sindikatom i okrivljuje nas za sve propuste u obrazovanju i štiti bivšeg direktora koji je dokazano ugrožavao prava radnika i kršio zakon, te zato što se zalaže za ukidanje ograničenja mandata direktorima škola bez konsultacije s radnicima", rekao je Sivro.

Zaključak će ujutro poslati ministrici, premijeru KS, članstvu i medijima i nadaju se nekoj reakciji. Ukoliko je ne bude, Skupština povjerenika će donijeti odluku o radikalnim mjerama.

Večeras je na dnevnom redu bio i prijedlog razrješenja Saudina Sivre s funkcije predsjednika i imenovanje novog, što su članovi Kantonalnog odbora odbili i dali mu punu podršku i povjerenje i dosadašnjem i budućem radu.

"Predložio sam da me razriješe sa svih funkcijska i radnih tijela pregovaračkih organa što su odbili i osudili su bilo kakav pokušaj miješanja u proces delegiranja predstavnika sindikata", rekao je Sivro.