BiH
15

Sindikat osnovnog obrazovanja KS-a traži povlačenje Instrukcije od 26. oktobra

FENA
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo poslao je Ministarstvu za obrazovanje nauku i mlade KS zahtjev za povlačenje Instrukcije od 26. oktobra ove godine koja se odnosi na izvođenje nastave za predmete Tehnički odgoj/kultura, Osnovi tehnike i Informatika, zbog ugrožavanja radno-pravnog i ekonomsko-socijalnog položaja uposlenika u osnovnim školama Kantona Sarajevo.

Napominju da instrukcija nije u skladu s Pedagoškim standardima i normativima Kantona Sarajevo, te je u suprotnosti s propisanim Nastavnim planom i programom gore pomenutih predmeta.

Također, upozoravaju da je Instrukcija donesena na kraju I klasifikacije što smatraju nepedagoškim, te da je uperena protiv interesa učenika, a može pokrenuti brojne sudske sporove uposlenika kako bi zaštitili svoj radno-pravni status.

Iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a saopćeno je da je potrebno izvršiti cjelovitu analizu stanja i dati preporuke za školsku 2016/2017., na šta se ministarstvo obavezalo ranije potpisanim sporazumom.