Zbog proljetnog raspusta
337

Sindikat obrazovanja u Sarajevu poručio ministrici: Ko se s nama kači, mandat mu je kraći

S. H.
Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS Saudin Sivro i ministrica Zineta Bogunić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS Saudin Sivro i ministrica Zineta Bogunić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je ministrica obrazovanja u Kantonu Sarajevo Zineta Bogunić najavila da će tzv. "proljetni raspust" (predviđen za april) za učenike biti ukinut, jer se nije pokazao kao dobro rješenje, reagirali su iz Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja.
"To je klasični presedan i još jedan od dokaza da ministricu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo morate razriješiti dužnosti jer Sindikat nije uopće upoznat sa sadržajem dokumenta koji je pripremljen za razmatranje i usvajanje na Vladi Kantona Sarajevo", navode iz Sidnikata u pismu premijeru KS Edinu Forti i predsjedavajućem Skupštine KS Elmedinu Konakoviću.

"U prijedlogu kalendara nema aprilskog odmora za učenike jer iskustvo prethodnih godina je pokazalo da nije dobro isplanirano zbog toga što se gubi kontinuitet učenja, nastava ulazi u posljednju dekadu juna. Eksterna matura i online upis su na samom kraju juna, što dodatno frustrira učenike, nastavnike i roditelje", kazala je Zineta Bogunić.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata poručuje da uvrede i neosnovane optužbe "koje je upućivala prema prosvjetnim radnicima i Sindikatu trpe mjesecima".

"Sve vrijeme vam ukazujemo na činjenicu da ministrica sve procese vodi u pogrešnom smjeru. Još jednom vas dobronamjerno upozoravamo da, ukoliko ne dođe do njenog razrješenja, bit ćemo primorani poduzimati mjere koje će u potpunosti poremetiti socijalni dijalog između Vlade i Sindikata, a vjerovatno Kanton Sarajevo uvesti u period socijalnih nemira, protesta i štrajkova", navodi se u reakciji Sindikata.

Za kraj predsjednik Sivro poručuje: "Ko se s nama kači, mandat mu je kraći".