Ministrica potvrdila
1.9k

Ukida se proljetni raspust u sarajevskim osnovnim školama

M.A.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS Zineta Bogunić potvrdila je za Klix.ba da će uskoro biti započet proces ukidanja proljetnog raspusta, koji je inače predviđen za april, u osnovnim školama u Sarajevu.

Proljetni raspust u aprilu je 2017. godine uveo tadašnji resorni ministar Elvir Kazazović, a svrha mu je trebala biti rasterećenje učenika.

"U prijedlogu kalendara nema aprilskog odmora za učenike jer iskustvo prethodnih godina je pokazalo da nije dobro isplanirano zbog toga što se gubi kontinuitet učenja, nastava ulazi u posljednju dekadu juna. Eksterna matura i online upis su na samom kraju juna, što dodatno frustrira učenike, nastavnike i roditelje", kazala je Zineta Bogunić.

Pored toga, prema ministricinim riječima, nastavnici i direktori ne mogu završiti svoje izvještaje i ostale administrativne obaveze na vrijeme.

"Jedna ovakva odluka bi podrazumijevala izmjene u Zakonu o osnovnom obrazovanju KS. Proljetni raspust je stavljen u ovaj zakon prije dvije godine kao obaveza u aprilu. To se ne može tek tako ukinuti, to je čitava jedna procedura. Javnost je upoznata o činjenici da kada je nastajao ovaj zakon, to nije bio hir bivšeg ministra Elvira Kazazovića, u izradi tog zakona učestvovao je čitav tim ljudi koji su imali pravo da kažu šta misle o tome", rekla je Dijana Parla, predsjednica Skupštine Vijeća roditelja KS.

Parla ističe kako je u tom periodu odluka o proljetnom raspustu donesena bez ikakve rasprave i da se od tada provodi. Kaže da ove godine implementacija odluke o proljetnom raspustu nije najbolje primijenjena zbog praznika i drugih prekida nastave.

"O ukidanju proljetnog raspusta Vijeće roditelja KS nema jasan stav jer nismo pitali svoju bazu šta misli o tome. Sporadična mišljenja roditelja mi smatramo ličnim stavovima, a ne mišljenjem Vijeća. Ukoliko se odluči krenuti u izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju KS u ovoj stavci očekujemo da ćemo biti konsultirani. Mi smo do sada imali dobar odnos s ministricom i nadamo se nastavku dobre saradnje", dodala je ona.