Traže usklađivanje osnovice plata
1

Sindikat obrazovanja SBK osudio Vladu zbog utvrđivanaj Budžeta za 2013. godinu

FENA
Travnik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Travnik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke u kulture SBK-a (SSVOONK) oštro je osudio Vladu toga kantona zbog, kako tvrdi, jednostranog utvrđivanja Nacrta i Prijedloga budžeta SBK-a za 2013. i slanja u skupštinsku proceduru, bez prethodnih usaglašavanja s ovlaštenim predstavnicima Sindikata.

Između ostalog, Sindikat traži hitno usklađivanje osnovice plaće uposlenih u obrazovanju u 2013. s porastom životnih troškova, što je u skladu s Kolektivnim ugovorom za ovu djelatnost.

"Sadašnja osnovica za obračun plata svim zaposlenicima u osnovnom i srednjem obrazovanju SBK-a u iznosu od 250 KM je neprihvatljiva, te je treba uskladiti s odredbama važećeg Kolektivnog ugovora, s obzirom na porast troškova života od osam posto. Sve neisplaćene obaveze iz 2012. se moraju pozicionirati kao dug u Nacrtu i Prijedlogu budžeta SBK-a za 2013., posebno regres i jubilarne nagrade", saopćeno je iz SSVOONK-a.

Sindikat se protivi nastavku razgovora s pregovaračkim timom Vlade koji bi za rezultat imali umanjenje dostignutih materijalnih prava zaposlenih u obrazovanju te insistira na objektivnoj i realnoj raspodjeli budžetskih sredstava.

"U Nacrtu i Prijedlogu budžeta SBK-a za 2013. mora se predvidjeti iznos za izvršenje dosadašnjih pravomoćnih presuda iz ranijeg perioda a zaključno sa 31. decembrom ove godine. Ukoliko se naše primjedbe na budžet ne uvaže Sindikat srednjeg obrazovanja SBK-a će ranije potpisani sporazum s Vladom proglasiti nevažećim i pokrenuti sve aktivnosti oko podnošenja novih tužbenih predmeta za period od 2009. do 2013.", navodi se u saopćenju.

Upućen je poziv članovima Sindikata da se, ako bude potrebno, odazovu na generalni štrajk i proteste, s ciljem iskazivanja nepovjerenja i istrajavanja na smjeni Vlade i raspuštanja Skupštine SBK-a zbog njihove nesposobnosti u radu, samovolje i neracionalnog trošenja budžetskih sredstava SBK-a.