Reakcija Bajre Meleza
92

Sindikat metalaca FBiH: Radnici ne smiju biti predmet raskusuravanja vlade i poslodavaca

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez istakao je da ne treba trošiti puno riječi na "sramotan potez Vlade FBiH oličen u tekstu izmjena i dopuna Zakona o radu", ali su upozorili da sindikati/radnici ne smiju biti predmet raskusuravanja "bračno-interesnih" razmirica vlade i poslodavaca

"Više nego providan je nastup 'supružnika' (vlade) prema nadobudnoj i raskalašenoj 'supružnici' (poslodavci) neraskidivog interesnog braka čiji kontinuitet potreba treba namiriti, naravno preko leđa radnika. Nedvojbeno da je ova situacija sa pandemijom koronavirusa idealna prilika za lov u mutnom i podkusurivanje vlade i poslodavaca. Bez imalo umotavanja, očigledne su namjere potčinjavanja sindikata/radnika volji poslodavaca, što bi za rezultat imalo klasično moderno robovlasništvo", upozorio je Melez.

Zapitao se da li je predstavnicima Vlade FBiH dosta skrnavljenja i obezvrjeđivanja ljudskog dostojanstva onih koji su zaslužni za punjenje budžeta, realnog sektora i radničke klase.

"Umjesto praćenja prakse dijaloga vlada u državama širom svijeta sa sindikatima, u cilju prevazilaženja vanredne situacije, u FBiH imamo na sceni klasični jednoumni režim. Umjesto poštivanja osnovnih ljudskih prava, MOR-ovih konvencija, evropskih socijalnih povelja, koja su vam uvijek na jeziku kada je nepotrebna izborna podrška za zaposjedanjem vlasti, imamo apsolutno kršenje svega navedenog, ili bolje reći, korak dalje, potpomaganje u porobljavanju radnika. Nepoštivanje, neuvažavanje, porobljavanje, uskogrudno interesno zloupotrebljavanje pozicije vlasti prema realnom sektoru, radničkoj klasi", istakao je Melez.

Upozorava kako sindikati/radnici ne smiju biti predmet raskusuravanja "bračno-interesnih" razmirica vlade i poslodavaca.

"Vanredne okolnosti je potrebno tretirati kroz Opći kolektivni ugovor za teritoriju FBiH, koji bi sadržavao i vanredne mjere poput današnje situacije. U kontekstu OKU, upotpuniti/primjeniti (tamo gdje je regulisano) granske kolektivne ugovore kako bi se svi akspekti sa kojima se susreću preduzeća tj radnici stavili na raspolaganje prevazilaženja trenutne situacije. I kako to biva, prije ili kasnije, istina i namjera izađe na vidjelo", istakao je Melez.

Naveo je kako svoj kontinuitet borbe za umanjenje radničkih prava efikasno održava savjetnik premijera, ekspert za konstantnu borbu protiv sindikata i radnika - Zlatko Hurtić.

"Da projekat bude upotpunjen svoj doprinos radnika dao je i šef kabineta premijera – Hasan Ganibegović, aferim. Dotičnim želimo da se što prije maknu sa ove prljave i podle političke scene i na taj način daju doprinos i spas svim radnicima, kao i njima samima. Branite vi i pomažite vi, na ovaj način, sebe. O ovakvom bahatom ponašanju Vlade FBiH, uz prezentovanje nečasnih i nehumanih nakana, izvjestit ćemo relevantne institucije poput ETUC-a, ITUC-a, MOR-a", saopćilo je Udruženje poslodavaca FBiH.

Radnicima i sindikatima su poručili da im ne preostaje ništa drugo nego da se obavezno pripreme za svaki mogući negativni scenarij koji može imati nesagledive posljedice za privredu, realni sektor, i sudbinu radničke klase i njihovih porodica.