Komentari (72)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ima li kakav zakon o neradu za raju na birou
Ovaj zakon odgovara nezaposlenim.....
Zivim i radim u Norveskoj i realno gledano trebalo bi da me zaboli za ovo ali moram priznati da mi se smucilo citajuci ovu vijest. Malo je reci da je ovo veliki poraz za radnike i njihova prava. Ovo su zakoni na kojem mogu pozavidjeti i najveci kapitalisti u svijetu. Svi bi oni rado htjeli uvesti ovakve zakone ali radnici a bogami i dosta politicara im to ne dozvoljava. Ovo je moguce samo u BIH.
Uhljebi jedni, hocete posla a istovremeno hocete da handrite poslodavce. Svima otkaze podjeliti pa krenuti od pocetka
Narod hoce sve savremeno a da su prava radnika kao u socijalizmu. Moramo se navici na tranziciju kroz koju je neophodno proci. U cijeloj Europi su zakoni slicni pa sto ne bi moglo bit i kod nas. Kad pogleda kolko se malo radi i koliko se kuka a puni ugostiteljski objekti.
Pogledajte sta ce se svima nama desiti ,ako se ne zaustavi masovna imigracija iz primitivnih djelova svijeta . https://www.youtube.com/watch?v=-ALxHupi8s0 PS.MOLIM SVE --- Posjetite i lajkujte: http://pandora.kreativisti.org
jasta, sve sto valja citavom svijetu ne valja nama :) Blago se nama....
A sta to valja citavom svijetu? U Njemackoj je zakonom i kolektivnim ugovorom propisana najmanja plata konobara u svakom gradu i kvartu grada, kako ga mozes otpustiti i sva druga prava koje radnik ima. Ovo sto se sad nudi nema nigdje u cijeloj Evropi i sad se ti nasao da govoris da to kao vrijedi u cjelom svijetu. Idi procitaj sta o ovoj temi izuzev zute stampe i ublehe koje prosipa SDA pa se ponovo javi.
Što ovi kvazi novinari ne istraže malo i pogledaju taj EU zakon kod drugih. Ovo da max. možeš biti 6 mjeseci na bolovanju je kod većine Zapadnih zemalja, ali nakon 6 mjeseci država plaća tog radnika za bolovanje i daje mu primanja (naravno umanjena). Drugo, kod njih su zakoni jasno definirani, da poslodavac ne može tumačiti kako hoće, po ovome ako se nećeš doslovno naguziti spuštenih gaća, može ti dati otkaz. Sad će krkani privatnici lako moći seksualno zlostavljati žensku populaciju (bilo koji vid neprimejrenog dodira ili sexualnih dobacivanja ili prijedloga je seksualno zlostavljanje na radnom mjestu), tako da je zakon uveliko nepovoljan za ženski spol. Treba postojati sindikat, naravno napraviti reformu istog, ali ne kao ovdje ga ugušiti, da se ne može organizirati štrajk protiv očite nepravde. Postoji li uopće sindikat u privatnom sektoru po dosadašnjem zakonu, možda kod par firmi, gdje su ih poslodavci postavili, da zamažu oči.
I sa postojecim zakonom su se kod privatnika samarali radnici i vadili polni organi na uvid svima a tek sada sa ovim slobodno ti Privatnik moze reci skini gace i nagu.i se preko pulta i sve to za 400-stoje...ma bravo
Stvaraju se struje ZA i PROTIV Zakona. NEKOM OČITO ODGOVARA DA SE OVAKAV ZAKON NE USVOJI. ZAKON JE POVOLJAN ZA RADKNIKA. MOŽDA NIJE IDEALAN, ALI JE DOBAR I NE VIDIM SVRHU DIZANJA PRAŠINE TAMO GDJE NIJNE POTREBNO. A GDJE SU RADNICI BILI PRIJE? I DO SADA SU BILI IZRABLJIVANI I OBESPRAVLJENI. SADA KADA SE ŽELI UVESTI REDA U NJIHOV ŽIVOT, ONI SE BUNE! SVAKOM OD NJIH TREBA PONUDITI NA ČITANJE BROŠURU SA ZAKONOM I DATI DA JE PROTUMAČE. NE TREBAJU PRIČATI NAPAMET JER TAKO HUŠKAROŠI ŽELE. A ZAKON ĆE BITI USVOJEN, TO JE UNAPRIJED POZNATO. MOŽDA SE MALO DORADI I IZMJENI, ALI BIT ĆE USVOJEN. I TREBA TAKO.
ko ih je ovo slikao,glave im izgledaju ko kite ;D
Vlada: hocemo nove rudare!
Imali sindikat za neradnike ako nema,evo ja bi da pokrenemo to i da se borimo za svoja prava .
Al se kuha juhica
Sindikat metalaca j jedini sindikat koji pokriva prava radnika u privatnom sektoru i dobra je maska raznoraznim sindikatima u javnoj upravi i javnim preduzećima. Njim isturaju jer znaju da uhljebljenike nikoa ne voli i da nemaju nikakav kredibilitet da pričaju o radničkim pravima. Sindikat metalskih radnika je ili izmanipulisan za ovakve istupe ili su predstavnici sindikata podmazani od ovih drugih mnogo jačih sindikata u javnom sektoru.
Ovaj zakon je dobar za radnike koji hoće da rade.Za one koji su navikli da zabušavaju i vuku se po bolovanjima i primaju platu za ništa, e za njih zakon ne valja
dzaba ti i ako hoces da radis, u jednom trenutku poslodavac odluci da si visak i zaposli svog rodjaka/prijatelja, tebi otkaz bez ikakvog objasnjenja osim onog da nema vise potrebe za tvojim radnim mjestom..a ti njemu posle pricaj kako nisi nehljebar kako se trudis i radis, dzaba ti...