BiH
0

Sindikat metalaca dao ultimatum Vladi FBiH: Ili spas ili generalni štrajk

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sindikat metalaca Bosne i Hercegovine danas je na konferenciji za medije u Sarajevu najavio generalni štrajk, ukoliko im nadležne institucije i Vlada Federacije BiH ne ispune osnovna četiri zahtjeva do 31. augusta ove godine.

Ovakvu (jednoglasnu) odluku donio je Odbor ovog sindikata na sjednici održanoj 18. juna, kada su i istaknuta osnovna četiri zahtjeva:

  1. Svim zaposlenicima koji ispune zakonske uvjete za penziju po osnovu evidentiranog radnog staža bezuslovno omogućiti ostvarivanje prava na penziju, te u tom smislu donijeti odgovarajuće propise.

  2. Svim zaposlenicima bezuslovno omogućiti ovjeru zdravstvenih knjižica, odnosno besplatne zdravstvene usluge, te u tom smislu donijeti odgovarajuće propise.

  3. Hitno i bez odgađanja poduzeti konkretne mjere u pravcu rasterećivanja privrede te provesti adekvatne reforme javnog sektora s ciljem znatnog smanjenja javne potrošnje na svim nivoima vlasti, te u tom smislu donijeti odgovarajuće propise.

  4. Donošenje Zakona o sigurnosti i zdravlju na radu i Zakona o štrajku usaglašenih između socijalnih partnera.

Predsjednik Sindikata metalaca Muhamed Hadžić je istakao kako više nema smisla pregovarati o ovim zahtjevima, budući da su prethodne vlade obećavale njihovo ispunjenje, ali od toga nije bilo ništa. Stoga se očekuje od Vlade FBiH, koju su zadužili za realizaciju ovih zahtjeva, da ih i ispuni u navedenom roku, inače će metalski radnici nakon 31. augusta (datum još nije preciziran) stupiti u generalni štrajk.

"Svih ovih godina smo gledali da ne trpi proizvodnja, ali mi više nemamo šta izgubiti generalnim štrajkom, jer je očito da bez ispunjenja ova četiri osnovna pitanja metalska industrija ide prema potpunom kolapsu", rekao je Hadžić.

Sindikalci su u obrazloženju svojih zahtjeva naveli kako je prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda PIO evidentirano blizu 750.000 godina neuvezanog radnog staža, što predstavlja iznos od milijardu i 99 miliona KM, koje Fondu duguje 807 firmi i više od 17.000 pojedinaca, a zbog čega hiljade radnika ne mogu u penziju, iako su ispunili sve uvjete za to. Navode da je identična situacija i u pogledu nemogućnosti korištenja zdravstvenih usluga zaposlenika kojima poslodavac nije uplatio doprinose za zdravstveno osiguranje.

"Kada je riječ o javnoj potrošnji, prema podacima Centara civilnih inicijativa, javni sektor u FBiH i njenim kantonima, bez općina, 'konzumira' više od četiri milijarde KM, što je prevelik iznos i za državu na mnogo većem stepenu ekonomskog razvoja. Izlišno je i govoriti kako to utječe na privredu", navodi se u obrazloženju.

Predstavnici Sindikata su naveli i da je krajnje vrijeme da se donese novi zakon o sigurnosti i zdravlju na radu, te zakon o štrajku, jer su postojeći u potpunosti prevaziđeni, manjkavi i nedorečeni. Kao ilustraciju, naveli su primjer da su kazne za poslodavce predviđene u dinarima, budući da je postojeći Zakon o zaštiti na radu iz 1990. godine, kao i da Zakonom o štrajku nisu precizirana mjesta koja se ne smiju napuštati tokom generalnog štrajka.

Vlada FBiH smatra se dužnom da do 31. augusta realizuje ove zahtjeve, odnosno da barem pruži pouzdane garancije da će zahtjevi biti realizovani u najkraćem objektivno mogućem roku. Ako se to ne desi, Sindikat će zajedno sa svojim kantonalnim organizacijama donijeti odluku o datumu i načinu stupanja u generalni štrajk. U svom članstvu Sindikat metalaca BiH ima blizu 10.000 radnika.