Privreda
0

Hadžić: Radnicima u FBiH neuvezano 750.000 godina radnog staža

SRNA
Muhamed Hadžić (Foto: Klix.ba)
Muhamed Hadžić (Foto: Klix.ba)
Radnicima u Federaciji BiH (FBiH) nije uvezano oko 750.000 godina radnog staža, izjavio je danas Srni predsjednik federalnog Sindikata metalaca Muhamed Hadžić.

Prema njegovim riječima, za uvezivanje staža, bez čega nije moguće penzionisanje velikog broja radnika, potrebno je oko milijardu i sto miliona KM.

Hadžić je podsjetio da je uvezivanje radnog staža jedan od četiri zahtjeva čiju realizaciju ovaj sindikat traži od Vlade FBiH uz upozorenje da od toga zavisi da li će metalski radnici stupiti u generalni štrajk.

"Osim uvezivanja radnog staža, tražimo omogućavanje ovjeravanja zdravstvenih knjižica, rasterećenje privrede, te donošenje dva za nas veoma bitna zakona – o zaštiti zdravlja, te izmjena i dopuna zakona o štrajku", precizirao je Hadžić.

On je dodao da je Vladi dat rok do 31. augusta da ispuni zahtjeve metalaca.

"Smatramo da je ovo dovoljan rok za ispunjavanje naših zahtjeva jer su oni stari osam godina i više nemamo o čemu da pregovaramo. Sad je pitanje volje nadležnih da li će naći rješenje za njihovu realizaciju", naglasio je Hadžić.

Prema njegovim riječima, Sindikat metalaca odluku o datumu stupanja u generalni štrajk naknadno će donijeti u koordinaciji sa kantonalnim sindikalnim organizacijama i u skladu sa zakonskim odredbama.

Sindikat metalaca Federacije BiH okuplja oko 12.000 članova.