{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat Komosa: U novoformirano preduzeće ne unose se nikakvi dugovi

F
27.1.2014. u 18:04
0
0
Sindikat Komosa: U novoformirano preduzeće ne unose se nikakvi dugovi
0
Sindikat Komosa: U novoformirano preduzeće ne unose se nikakvi dugovi
Radnici Komosa (Foto: Anadolija)
Sindikalni odbor Javnog poduzeća Komos d.d. Mostar saopćio je kako se u novoformirano poduzeće JP Komunalno d.o.o. ne unose nikakvi dugovi, niti se vrši ujedinjavanje poduzeća Komos i Parkovi.
"Eventualni dugovi JP Komos i višak zaposlenika rješavat će se u postupku likvidacije tog preduzeća", navodi se u saopćenju Sindikalnog odbora, koji je izrazio zabrinutost zbog, kako navode, neistinitih navoda gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića o nemogućnosti funkcionisanja jedinstvenog komunalnog poduzeća u Mostaru, primjeni odluke Gradskog vijeća iz 2006. te o primjeni odluke Ustavnog suda FBiH iz 2013. godine".

"Provođenjem Odluke o osnivanju javnog poduzeća za obavljanje komunalnih poslova od 20.12.2006. godine, koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Mostara, te provođenjem članka 29. te odluke, zaposlenici Komosa riješili bi svoj status, a šteta se niti jednoj strani u ovom postupku ne bi nanijela, niti bi je iko trpio", ističu u Sindikalnom odboru.

Također navode kako novoformirano JP Komunalno d.o.o., prema toj odluci, treba da po svom pravilniku o organizaciji poslova preuzme sve zaposlenike JP Parkovi i dio zaposlenika JP Komos koji nisu višak te da u punom kapacitetu nastavi obavljati sve komunalne djelatnosti za koje je i formirano.

"U Komosu su nastali financijski problemi onog trenutka kada je od Komosa, na prijedlog Grada, oduzeta deponija za odlaganje otpada, a kao višak ostavljeni zaposlenici i kada su sredstva u budžetu Mostara drastično umanjena za komunalnu djelatnost. Istina je da u Komosu postoji višak zaposlenika i da je uprava od 2007. godine pokušavala riješiti taj problem te je nadzorni odbor i njegov predsjednik, pok. Ljubo Golemac, dopisom upućenim gradonačelniku Bešliću, od Grada tražio samo da bude jamac za podizanje kredita iz čijih bi se sredstava zbrinuo višak zaposlenika. Gradonačelnik se nikada o tome, niti o bilo čemu što je Komos kroz godine tražio nije izjasnio", navodi se u priopćenju.

U Sindikalnom odboru ističu kako zaposlenike Komosa jako žalosti što gradonačelnika Mostara "nimalo ne smeta što su gladni, ali mu smeta što govore da su gladni te im prijeti institucijama i na njih šalje policiju".

"Još više nas žalosti što naš gradonačelnik nije zabrinut za zdravlje građana dijela Grada Mostara u kojem mi pružamo usluge odvoza smeća i što ne reagira kada se smeće skuplja zbog našeg opravdanog štrajka", navodi se u saopćenju Sindikalnog odbora JP Komos d.d. Mostar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: