BiH
0

Sindikat Komosa: U novoformirano preduzeće ne unose se nikakvi dugovi

FENA
Radnici Komosa (Foto: Anadolija)
Radnici Komosa (Foto: Anadolija)
Sindikalni odbor Javnog poduzeća Komos d.d. Mostar saopćio je kako se u novoformirano poduzeće JP Komunalno d.o.o. ne unose nikakvi dugovi, niti se vrši ujedinjavanje poduzeća Komos i Parkovi.

"Eventualni dugovi JP Komos i višak zaposlenika rješavat će se u postupku likvidacije tog preduzeća", navodi se u saopćenju Sindikalnog odbora, koji je izrazio zabrinutost zbog, kako navode, neistinitih navoda gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića o nemogućnosti funkcionisanja jedinstvenog komunalnog poduzeća u Mostaru, primjeni odluke Gradskog vijeća iz 2006. te o primjeni odluke Ustavnog suda FBiH iz 2013. godine".

"Provođenjem Odluke o osnivanju javnog poduzeća za obavljanje komunalnih poslova od 20.12.2006. godine, koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Mostara, te provođenjem članka 29. te odluke, zaposlenici Komosa riješili bi svoj status, a šteta se niti jednoj strani u ovom postupku ne bi nanijela, niti bi je iko trpio", ističu u Sindikalnom odboru.

Također navode kako novoformirano JP Komunalno d.o.o., prema toj odluci, treba da po svom pravilniku o organizaciji poslova preuzme sve zaposlenike JP Parkovi i dio zaposlenika JP Komos koji nisu višak te da u punom kapacitetu nastavi obavljati sve komunalne djelatnosti za koje je i formirano.

"U Komosu su nastali financijski problemi onog trenutka kada je od Komosa, na prijedlog Grada, oduzeta deponija za odlaganje otpada, a kao višak ostavljeni zaposlenici i kada su sredstva u budžetu Mostara drastično umanjena za komunalnu djelatnost. Istina je da u Komosu postoji višak zaposlenika i da je uprava od 2007. godine pokušavala riješiti taj problem te je nadzorni odbor i njegov predsjednik, pok. Ljubo Golemac, dopisom upućenim gradonačelniku Bešliću, od Grada tražio samo da bude jamac za podizanje kredita iz čijih bi se sredstava zbrinuo višak zaposlenika. Gradonačelnik se nikada o tome, niti o bilo čemu što je Komos kroz godine tražio nije izjasnio", navodi se u priopćenju.

U Sindikalnom odboru ističu kako zaposlenike Komosa jako žalosti što gradonačelnika Mostara "nimalo ne smeta što su gladni, ali mu smeta što govore da su gladni te im prijeti institucijama i na njih šalje policiju".

"Još više nas žalosti što naš gradonačelnik nije zabrinut za zdravlje građana dijela Grada Mostara u kojem mi pružamo usluge odvoza smeća i što ne reagira kada se smeće skuplja zbog našeg opravdanog štrajka", navodi se u saopćenju Sindikalnog odbora JP Komos d.d. Mostar.