BiH
10

Mostar prekriven smećem, komunalni radnici nastavljaju štrajk

FENA
(Foto: Željko Miličević)
Već šesti dan traje generalni štrajk radnika komunalnog poduzeća "Komos", a za sada nema nikakvih naznaka da bi se uskoro moglo naći rješenje, doznaje se od predsjednika Sindikata JP "Komos" Emir Džubur.

S obzirom da radnici Komosa odvoze smeće samo ispred ustanova od vitalnog značaja za život grada, poput škola i bolnica, otpad je već polako počeo zatrpavati mostarske ulice i stvarati probleme građanima u istočnom djelu grada, na području gdje djeluje spomenuto komunalno poduzeće.

Džubur je u izjavi za Fenu kazao kako je sve u rukama mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, koji za sada, po njegovim riječima, nije pokazao nikakvu želju da se problem Komosa počne rješavati.

Javno poduzeće "Komos", koji je jednim dijelom u privatnom vlasništvu, već je dugi niz godina u financijskim problemima, zbog čega su radnici prošle godini dobili samo osam plaća.

Sindikat traži da se iz gradskog proračuna povećaju izdvajanja za komunalije te da se konačno provede odluka Gradskog vijeća Mostara iz 2006. godine o formiranju jednog komunalnog poduzeće na razini Grada, i to spajanjem Parkova i Komosa, koji sada djeluju u zapadnom, odnosno istočnom dijelu tog grada.

Gradska uprava Mostara za sada u javnost nije izlazila sa službenim stavom u vezi ovog problema, a mediji pišu kako zahtjeve sindikata smatraju nerazumnima, jer u ovom trenutku nije moguće ujediniti Komos i Parkove, između ostaloga, i zbog toga što je Komos djelomično u privatnom vlasništvu, za razliku od Parkova, koji su u vlasništvu Grada.

Također, u Gradskoj su upravi mišljenja kako za tešku financijsku situaciju u Komosu treba odgovarati menadžment poduzeća, koji ju je doveo u višemilijunske gubitke. Isto tako, smatraju kako treba razmotriti i mogućnost odlaska Komosa u stečaj, navode mediji.