Ranka Mišić
0

Sindikat još nema snage da mijenja stvari i izvede radnike na ulice

FENA
Ranka Mišić
Ranka Mišić
Savez sindikata Republike Srpske pozvat će radnike da izađu na ulice kada bude imao dovoljno kapaciteta i snage da mijenja stvari, priznala je danas predsjednica te sindikalne organizacije Ranka Mišić.

"Na tome radimo, imamo svoju strategiju i svako onaj ko bude imao namjeru da dira dostignuta radnička prava kao odgovor imat će ulicu, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne", tvrdi Mišić.

Ona kaže da Savez sindikata danas obilježava 20 godina djelovanja, možda u najtežem trenutku kada je u pitanju sindikalni pokret, u vrijeme teške ekonomske krize kada se gube radna mjesta.

Zamjera i državi da nije, kako kaže, u stanju da zaštiti radnike i građane.

U svom govoru na svečanoj akademiji u povodu 20. godišnjenice djelovanja Sindikata, ona je iznijela i podatak da je u privredi RS-a danas manje zaposleno preko 30.000 radnika.

"Podaci su neumoljivi. U privredi RS-a septembra 1999. godine radila su 110.063 radnika, a u martu ove godine u privredi je radilo 79.137 radnika. Spomenute brojke same za sebe sve govore i nije im potreban bilo kakav komentar", kazala je Mišić.

Generalna ocjena sindikalaca je da je privatizacija u RS-u, uz časne izuzetke, u većini slučajeva u suštini "pljačkaška i kriminalna".

Mišić tvrdi da sindikat nije izdvajao novac za današnju svečanu akademiju, kojom su obilježili 20 godina djelovanja Saveza sindikata Republike Srpske i 107 godina organizovanog sindikalnog pokreta na ovim prostorima.

Sala Kulturnog centra Banski dvor, u kojoj je održan svečani skup, ustupljena im je, kaže, besplatno, od banjalučke vlasti, a osim sokova i vode, navodi, nisu ništa drugo platili.

Uz sindikale vođe su danas na akademiji u prvom redu sjedili predstavnici vlasti, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, premijer Aleksandar Džombić i njegovi ministri.