BiH
44

Sindikat i Vlada KS: Tehnološki višak u osnovnom obrazovanju neće ostati bez posla

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Zaposlenici u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo koji su, zbog nedovoljnog broja nastavnih sati, definirani kao tehnološki višak u novoj školskoj godini bit će adekvatno zbrinuti i neće ostati bez posla, potvrđeno je na današnjoj pres- konferenciji Sindikata osnovnog obrazovanja KS i resornog kantonalnog ministarstva.

Prema riječima predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja KS Saudina Sivre 197 zaposlenika u osnovnom obrazovanju su iskazani kao tehnološki višak, a njima je nedostajalo ukupno više od 1.400 nastavnih sati.

"Sindikat je, uz punu podršku Vlade i resornog ministarstva, zbrinuo i ove godine sve zaposlenike, oni mogu odahnuti. Konkursi u osnovnim školama bit će objavljeni početkom augusta, a mogućnost za zapošljavanje će dobiti oni koji rade na određeno vrijeme nekoliko godina ali i mlađe kolege koji imaju deficitarna zanimanja", kazao je.

Precizirao je da se u oblasti obrazovanja djelatnici zapošljavanu na osnovu broja sati koji je objavljen u konkursu te da jedan prosvjetni radnik ne znači da je to "jedna plata i radno mjesto".

"Prosvjetni radnici svake godine nisu sigurni hoće li ili ne imati dovoljan broj nastavnih sati da bi zaradili platu", kaže on.

Resorni ministar Elvir Kazazović kaže da su ove i ostale aktivnosti koje se poduzimaju u cilju racionalizacije u obrazovanju dokaz da se ide pravim putem te da se nada da će to biti kvalitetno i završeno.

"Ove godine, za razliku od ranijeg perioda, imamo više upražnjenih pozicija, a konkurs će se raspisati za više uposlenika. U međuvremenu značajan broj uposlenika je penzionisan ili je otišao iz KS. Tako smo rasteretili sistem i, u periodu koji slijedi, napravili suficit u budžetu namijenjenom za obrazovanje", kazao je.