BiH
1

Sindikat Hidrogradnje prijavio čelnike firme finansijskoj policiji

FENA
Radnici Hidrogradnje (Foto: Arhiv)
Radnici Hidrogradnje (Foto: Arhiv)
Sindikalna podružnica Hidrogradnje d.d. Sarajevo podnijela je Finansijskoj policiji FBiH prijavu protiv ovlaštenih lica odgovornih za nezakonite radnje po štetu Hidrogradnje.

Prijave je podnesena protiv generalnog direktora kompanije Džemaludina Peljte, zamjenika direktora Envera Čauševića, sekretara društva Sabine Kukan, direktora za finansijske poslove Rešada Sokolovića, predsjednika Nadzornog odbora Emira Felića, direktora pravnog sektora Seada Talića, rukovodioca knjigovodstva Edine Holjan, rukovodioca RRT Briješće Šetka Husnije, te rukovodioca eksploatacije mehanizacije RRT Briješće Senada Mujačića.

Kako se navodi u obrazloženju Sindikata, oni su u proteklom periodu izvršili radnje koje su nanijele štetu Hidrogradnji u finansijskom smislu, a za radnje koje su znali i bili obavješteni tj. upozoreni od sindikalne podružnice, a za koju nisu ništa preduzimali.

U dopisu Finansijskoj policiji FBiH sindikat Hidrogradnje navodi da se prijava odnosi na neizvršavanje naloga Vlade FBiH sa 64. sjednice održane 17. oktobra ove godine u Mostaru za dostavljanje i prezentiranje releventne dokumentacije nadležnim organima (Finansijska policija, MUP FBiH, Tužilaštvo FBiH) o pokretanju odgovornosti odgovornih osoba koje su potpisale izjave u ime Hidrogradnje Sarajevo vezano za naplatu potraživanja od Jumbes banke a.d. Beograd, a koji su onemogućili potraživanje u proteklim godinama i prouzročili finansijsku štetu ovoj kompaniji.

Također, prijava se odnosi i na protivzakonito vršenje nabavki i plaćanje starih polovnih osnovnih sredstava - mehanizacije i novih sredstava, te rezervih dijelova i opreme sumnjivog kvaliteta, a s sve protivno Zakonu o javnim nabavkama.