{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat GRAS-a najavljuje štrajk i krivične prijave

F
13.9.2013. u 17:10
2
86
Sindikat GRAS-a najavljuje štrajk i krivične prijave
2
Sindikat GRAS-a najavljuje štrajk i krivične prijave
S ciljem zaštite interesa radnika GRAS-a i zakonitog funkcioniranja javnog prijevoza putnika na području KS-a, Predsjedništvo Sindikata komunalne privrede i Vijeće uposlenika KJKP GRAS zaključilo je da će, ukoliko do 16. septembra ne budu poništena, kako kažu, nezakonita rješenja Ministarstva saobraćaja KS-a o privremenoj registraciji pet kantonalnih linija Centrotransu, pokrenuti krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba te organizovati proteste radnika i korisnika usluge GRAS-a za njihovu smjenu.
Iako su spremni da po dogovoru sa sastanka nadležnih organa preduzeća učestvuju u konsultacijama s premijerom KS-a oko prevazilaženja aktuelnih problema, smatraju da je Vlada KS-a pored ingorisanja obaveza po zaključcima tematske sjednice Skupštine KS-a iz 2011. i upozorenja Konkurencijskog Vijeća BiH iz aprila 2012. direktno suodgovorna prevashodno zbog donošenja zaključaka o nezakonitoj dodjeli autobuskih linija izvan zakonskih okvira i izvan svoje nadležnosti.

Predsjedništvo sindikata je također zaključilo da će, ukoliko do 14. septembra ne bude obustavljen inspekcijski nadzor kojim je, smatraju, za GRAS iscenirana i predviđena zabrana prijevoza na pet linija koje su dodijeljene Centrotransu, pokrenuti krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba te organizovati proteste radnika i korisnika usluge GRAS-a za njihovu smjenu.

Po njihovom mišljenju, za nezakonito funkcionisanje javnog prijevoza putnika i protežiranje interesnih i profitabilnih lobija te pristrano postupanje naročito je odgovorno selektivno i pristrano postupanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove po prijavama GRAS-a i Centrotransa.

"Zaposlenici GRAS-a će se energično suprostaviti i preduzeli sve zakonske mjere na zaštiti svojih interesa uključujući i direktno sprečavanje saobraćanja nezakonitih linija i obustave GRAS-ovih linija", saopćeno je iz Predsjedništva Sindikata komunalne privrede KJKP GRAS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: