Četvrta godišnjica
148

Sindikat: Dovoljna je jedna iskra da se ponove protesti iz februara 2014.

Piše: A. K.
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Okupljanjem građana predvođenih članovima Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona (TK), sutra će na platou ispred zgrade Soda So u Tuzli biti upriličeno obilježavanje godišnjice masovnih demonstracija koje su se iz Tuzle prije četiri godine raširile i na ostale gradove u BiH.

Učesnici skupa u Tuzli prvenstveno će se u 11 sati okupiti pred zgradom Soda So koja je spaljena za vrijeme masovnih demonstracija u Tuzli u februaru 2014. godine, a potom će mirnom šetnjom krenuti pred trenutno sjedište Vlade TK, gdje će, kako ističu iz Sidnikata solidarnosti TK, aktuelnom premijeru Begi Gutiću poručiti da su tu, da nisu odustali od zahtjeva te da su nezadovoljni njihovim radom koji se bazira samo na ličnim interesima.

Dan kada je narod pokazao zube vlastima

"Na jednoj debati aktuelni ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić je rekao kako mi slavimo godišnjicu sramote, ali za nas ovo nije godišnjica sramote jer je tada narod prvi put pokazao zube ovim vlastima, prvi put se digao i okrenuo protiv ove vlasti, zato mi taj datum i obilježavamo", rekao je predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić.

Četiri godine kasnije, smatra Kopić, stanje u državi je drastično lošije. Poručuje da je u Tuzli dovoljna samo jedna iskra koja bi ponovo probudila bijes u građanima koji bi ponovili februar 2014. godine.

"Ovdje nemate perspektive jer u državi vlada totalni haos. Nastavlja se uništavanje firmi, a pravosudne institucije kao temelj normalne pravne države se nalaze pod direktnim političkim utjecajem. Apsurdno je da je zastupljeno samo stranačko zapošljavanje, a za posao čistačice u javnoj ustanovi potrebno je da se nalazite u nekoj političkoj partiji", dodao je Kopić.

Još uvijek nemaju dozvolu od MUP-a TK

Inače, dozvolu za održavanje skupa članovi Sindikata solidarnosti TK još uvijek nisu dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

"Na jučerašnjem razgovoru u policiji smo bili šokirani. Naime, oni su od nas tražili da osiguramo vatrogasno i sanitetsko vozilo te da uplatimo 30 KM. Organizovali smo desetine protesta i nikada nam se nije dogodilo nešto ovakvo. Iz MUP-a su rekli da je ova praksa i ranije postojala, ali da su nama navodno popuštali. Sada ispada da ćemo se nekada pridržavati zakona, a nekada ne. Mi znamo iz kojih kuhinja ovo dolazi", rekao je Kopić.

Predsjednik Sindikata solidarnosti TK je kazao da će obilježavanje godišnjice protesta u Tuzli biti održano sutra bez obzira na sve okolnosti.

"Mi ćemo skup održati po bilo koju cijenu pa makar nas i hapsili. Ne bi bio ni prvi, a ni posljednji put da nas privode", poručio je na kraju Kopić.