BiH
10

Sindikat BiH će za 1. maj odlučivati o generalnom štrajku

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vanredni kongres Saveza samostalnih sindikata BiH biće održan 1. maja u Sarajevu, kada se očekuje usvajanje odluke o stupanju u generalni štrajk 27. maja, rekao je u razgovoru za Klix.ba Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Vanredna sjednica Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH održana je danas u Sarajevu. Usvojen je program aktivnosti Saveza za 1. maj, Međunarodni praznik rada.

“Imali smo i okrugli sto na temu Zaštita na radu, jer danas je dan koji je izuzetno bitan, a malo poznat u svijetu: Svjetski san zaštite na radu. Još uvijek imamo mnogo smrtnih slučajeva i povreda na radu”, rekao je Bajramović za Klix.ba.

On je dodao da će 1. maja Savez samostalnih sindikata BiH istaknuti zahtjeve među kojima će biti povećanje cijene rada, donošenje Zakona o zaštiti na radu, izmjena Zakona o stečajnom postupku, te izmjena Zakona o prekršajima.

Osim toga, Savez će zahtijevati povezivanje staža za preko 50.000 radnika, smanjenje naknada političkim strankama, radnim komisijama i odborima, te donošenje određenih mjera vezanih za smanjenje ili ukidanje naknada za članove nadzornih odbora.

“Donijeli smo odluku da 1. maja u devet sati ujutro počne Vanredni kongres Saveza samostalnih sindikata BiH. U prošlim godinama smo eksperimentirali sa protestima, šetnjama I skupovima. Skrenemo mi pažnju protestima, ali malo ko se trza na to. Kada sam prvi put izabran za predsjednika Saveza, pozvali smo radnike i radničku klasu na proteste, a došlo je svega 250 ljudi”, istakao je Bajramović.

Smatra da je “evidentno da se ne može izvesti kritična masa na ulice”.

“Na kraju smo odlučili zbog teške situacije brojnih radnika u zemlji, da najviši organ Saveza, dakle kongres, donese određene odluke na Međunarodni praznik rada”, naglasio je Bajramović.

Istakao je nadu da će Vanredni kongres Saveza donijeti odluku o generalnom štrajku upozorenja 27. maja koji bi trebao trajati dva sata.

“Hipotetički, ukoliko se ni tada ništa ne promijeni, nama ne preostaje ništa drugo do opći generalni štrajk do ispunjenja zahtjeva. Generalni štrajkovi su se pokazali i u Evropi i svijetu kao daleko vjerodostojniji i daju jače efekte kod kapitalista”, rekao je Bajramović.