{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. sindikalci najavili generalni štrajk 150.000 radnika 27. maja

A
1.5.2014. u 11:53
67
20
Bh. sindikalci najavili generalni štrajk 150.000 radnika 27. maja
67
Vanredni Kongres Saveza samostalnih sindikata BiH donio je odluku o organizovanju generalnog štrajka upozorenja 27. maja u 12 sati.
Na konferenciji za medije održanoj danas u Domu sindikata u Sarajevu su predstavljeni zahtjevi koji su ustanovljeni na sjednici vanrednog Kongresa, održanoj danas.

Između ostalog, sindikalci traže obavezno usklađivanje najniže neto i bruto satnice sa porastom troškova života uz poštivanje svih kolektivnih ugovora.

Također, traži se i povezivanje radnog staža svim radnicima i hitno obezbjeđivanje sredstava za povezivanje staža radnicima koji su već stekli uslove za penzionisanje, bezuslovno osiguranje primarne zdravstvene zaštite svim radnicima, kao i hitno donošenje Zakona o sigurnosti i zdravlju na radu.

Među zahtjevima se nalazi i donošenje izmjena i dopuna o stečaju kojim će se osigurati da radnici sa svojim ukupnim potraživanjima iz radnog odnosa budu u prvom isplatnom redu te hitna i dosljedna primjena Zakona o reviziji privatizacije državnog  kapitala u privrednim društvima i bankama i oduzimanje nelegalno stečene imovine.

"Oblasti rada, zapošljavanja, zdravstva i obrazovanja prenijeti isključivo na nivo FBiH, čime će se postići ujednačavanje prava i obaveza za sve građane u FBiH. Ukidanje nadzornih odbora u svim privrednim društvima, javnim preduzećima i ustanovama sa većinskim državnim vlasništvom", pojasnio je predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović.

Kako je kazao, 27. maja, očekuje se da će u štrajku učestvovati više od 150.000 članova sindikata.

"Ovi zahtjevi će biti upućeni prema institucijama sistema koje se zovu izvršna i zakonodavna vlast, poslodavcima na svim nivoima i prema ekonomsko-socijalnim vijećima i oni će biti predmet, za razliku od protesta, pregovora na svim nivoima", pojasnio je Bajramović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: