Pozivaju nadležne
75

Sindikat Aluminija traži da se kazne nesposobni menadžeri koji su učestvovali u "mutnim poslovima"

Er. M.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija d.d. Mostar oglasio se saopćenjem za javnost u kojem traži od vlasnika Vlade FBiH, predstavnika malih dioničara i Republike Hrvatske te ostalih pravnih institucija FBiH da ispitaju finansijske tokove u Aluminiju i primjereno kazne sve one koji su radili nezakonite radnje, koji su svojim nemarnim i nesposobnim radom ugrozili egzistenciju djelatnika i njihovih porodica.
Također, u krugu mostarskog kombinata gdje se održava sastanak lidera HDZ-a Dragana Čovića sa upravom Aluminija jutros se okupilo stotinjak radnika.

"Javnosti u FBiH više puta je ukazivano na mutne poslove koji se odvijaju unutar društva na potpisivanje loših ugovora na štetu društva, koje su provodile uprave ove kompanije sa svojim mentorima koji su ih nagrađivali astronomski visokim primanjima. Svi su dolazili kao spasitelji na te funkcije, gdje su obmanjivali javnost i najavljivali bolje dane za Aluminij i rješavanja ključnog pitanja opskrbe električne energije po ekonomsko prihvatljivim uvjetima pa sve do revidiranja svih loših zatečenih ugovora, da bi na kraju taj ceh zbog lošeg i nesavjesnog upravljanja tog nesposobnog kadra, koji je sebe nazivao menadžerima visoke klase, te nedovoljne brige samih vlasnika platili djelatnici Aluminija, njih 900 ostalo je na ulici bez bilo kakvih primanja", piše u saopćenju za javnost.

Sindikat traži da vlasnici s nadležnim institucijama što hitnije započnu procesuiranje svih odgovornih osoba koje su činile upravljačka tijela Aluminija od početka njegove dubioze.

Podsjećamo, portal Klix.ba je još u aprilu 2015. godine objavio povjerljivi izvještaj o analizi poslovanja Aluminija u kojem su revizori otvoreno ukazali na brojne nepravilnosti poput trošenja enormnih sredstava na isplatu nagrada bivšim direktorima, kupovinu Swarovski nakita, kao i parfema Armani, Boss, D&G, Gucci i J.Lo.