Šest spornih pitanja
0

Sindikalisti ne prihvataju predloženi Zakon o radu FBiH

Piše: N. Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedništvo Sindikata metalaca BiH upriličilo je konferenciju za novinare reagujući na ponuđeni Prijedlog Zakona o radu FBiH.

Sindikalisti ističu da je Prijedlog znatno drugačija verzija od one koja je usaglašena sa sindikatima te insistiraju na korekciji šest bitnih pitanja, inače su spremni noćiti pred Parlamentom. Predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić istakao je kako je nedopustivo da u Prijedlogu stoji da kolektivni ugovor prestaje važiti ukoliko godinu dana sindikat i poslodavac ne postignu dogovor u vezi s određenim pitanjima.

Kao drugu stavku istakao je insistiranje sindikalista na tome da radnik ne može dobiti otkaz sve dok poslodavac ne izmiri sve obaveze prema njemu. "Mi trenutno imamo 750.000 godina neuvezanog radnog staža, što znači da poslodavci samo za to duguju 1,1 milijardu KM. Stoga smo tražili da zakon spriječi takvo nešto, a ovaj Prijedlog nije na tom fonu", rekao je Hadžić.

Kao treću i četvrtu stavku naveo je pitanje regresa i otpremnine. "Prema sadašnjoj regulativi isplata regresa ovisi o dobroj volji, odnosno poslovanju poslodavca. Ovim prijedlogom to nije ispravljeno, a mi smo upravo to tražili. Također, u Prijedlogu se navodi da se otpremnina isplaćuje u iznosu 30 posto prosječne plaće, a mi smo tražili 50 posto", dodao je Hadžić.

On je naveo i kako su sindikalisti od Vlade tražili da se u zakonu da prednost zapošljavanju na neodređeno vrijeme, kako bi se izbjegle manipulacije i nepravednosti u zapošljavanju radnika na određeno vrijeme, kao i da se odredi najniža cijena satnice, odnosno plaće, kako bi se poslodavci striktno obavezali na uplate u fondove, odnosno budžet. "Ovaj Prijedlog nije donio rješenje ni za ta dva pitanja, a nije riješeno ni pitanje pauze, budući da smo tražili da se 30-minutna pauza računa u radno vrijeme", zaključio je Hadžić.

Potpredsjednik Sindikata metalaca BiH koji djeluje na području Kantona Sarajevo Bajro Melez je istakao kako sindikalisti neće dozvoliti da se donese ovakav zakon. "I dosad se išlo nauštrb radnika, a ovo je dodatno ukidanje stečenih prava radnika. Ukoliko se ovo ne izmijeni, alarmirat ćemo i druge granske sindikate i noćiti pred parlamentom, ali nećemo dozvoliti da ovakav zakon bude donesen", rekao je Melez.

Na konferenciji je istaknuto i kako sve ove stavove podržava i dijeli i Savez samostalnih sindikata BiH.