SSVOONK iskazao protest Vladi FBiH
45

Prijedlog zakona o radu ide na štetu radnika i uradit ćemo sve da ne bude prihvaćen

Piše: A. Džaferović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prijedlog zakona o radu koji je Vlada FBiH utvrdila prošle sedmice ide na štetu radnika i uradit ćemo apsolutno sve da on ne bude prihvaćen, kategoričan je Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK).

SSVOONK je danas iskazao oštar protest Vladi Federacije BiH u povodu utvrđenog Prijedloga zakona o radu i odbio ga iz nekoliko razloga.

"Ponuđenim Prijedlogom se poništavaju raniji dogovori sa Sindikatom vezani za određene norme o poboljšanju prava radnika, a drugi razlog je što dodati članovi omogućavaju mehanizme da se ponište kolektivni ugovori u Federaciji BiH. A kada nemamo kolektivnih ugovora to znači da poslodvaci mogu svojim radnicima davati plaće kako žele. Kad bi ovaj zakon bio usvojen mi bismo za godinu dana izgubili mogućnost da se borimo za prava koja se uređuju kolektivnim ugovorima", naglasio je Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

Smanjenje plaća

Prema njegovim riječima pojedini članovi Prijedloga zakona idu na štetu radnika i radnog zakonodavstva, a indirektno bi ugrozili PIO i fondove zdravstvenog osiguranja jer bi poslodavci krenuli ka umanjenju plaća.

"Potcrtavam član 182, koji kaže 'Važeći kolektivni ugovori se moraju uskladiti sa ovim zakonom u roku od jedne godine od dana njegovog stupanja na snagu. Ukoliko kolektivni ugovori ne budu usklađeni u roku stava 1. ovog člana, prestaje njihova primjena'. Mi znamo da proces pregovaranja traje najmanje dvije godine, i to ako postoji dobra volja. A ovdje sad imamo član 137 kojim se Vlada pokušava izvući da ne sklapa Opći kolektivni ugovor već da to ostavi na volju poslodavcima, što je problematično", objasnio je Hadžić.

On je kao problematičan naveo i član 107, koji kaže "U hitnim slučajevima (zamjena iznenada odsutnog radnika, iznenadno povećanje obima posla, sprečavanje nastanka veće štete i sl.) poslodavac može donijeti jednostranu odluku o rasporedu radnika na drugo radno mjesto, a najduže 60 dana u toku jedne kalendarske godine.

"Da budem slikovit. To bi značilo da bi profesor koji radi na Univerzitetu, a koji nije miljenik poslodavca, mogao zamijeniti čistačicu na 60 dana u slučaju njenog odsustva. Prevelika sloboda se daje poslodavcima ovim Prijedlogom zakona. Nadam se da će se priječiti njegovo donošenje jer bi sigurno išao na štetu radnika, ali i države, zbog doprinosa za zdravstvo i PIO", decidan je Hadžić.

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Faruk Bešlić je kazao da su oni uputili na javnu raspravu 28 stranica teksta, ali da nijedna odredba nije uzeta u razmatranje.

Vlada podlegla pritisku poslodavaca

"Aktuelna vlast je potpisivanjem platforme rekla da neće ugroziti dostignuta prava radnika u Federaciji, a ovim zakonom se ide na uštrb prava zaposlenih u BiH. Želimo iskazati oštar protest Vladi Federacije BiH što je podlegla pritisku poslodavaca kojima je u interesu da radnici nemaju nikakvih prava. Iskoristit ćemo sve mehanizme sindikalne borbe da se ovaj zakon ne usvoji. Tražimo od Saveza samostalnih sindikata BiH da izađe iz letargije koja vlada, da čelništvo saveza kaže hoće li ili neće stati ispred radnika. Mi imamo dovoljno kapaciteta da organiziramo proteste protiv nakaradnog zakona koji štiti poslodavce", naglasio je Bešlić.

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK) izrazio je protest smijenjenoj vladi KS zbog, kako su naveli, nelegalne smjene Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu i rektora Muharema Avdispahića.

"Vlada KS je ovim odlukama ugrozila autonomiju Univerziteta, stoga Sindikat traži i zahtijeva poništenje svih odluka Vlade KS u tehničkom mandatu od 21. septembra. Tražimo poništenje odluke o izboru nelegalnog Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu i poništenje odluke nelegalnog UO o pokušaju smjene legalnog rektora sarajevskog univerziteta Muharema Avdispahića. Tražimo i zahtijevamo od nove Vlade da poštuje autonomiju Univerziteta", kazao je Enad Korjenić, potpredsjednik SSVOONK-a.

On je naglasio da je za akademsku zajednicu legitimni rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić.