Problem granski ugovor
7

Sindikalisti BH Telecoma i HT Mostar najavili štrajk: Vlada FBiH pokušava nas privatizirati

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sindikati kompanija BH Telecom i Hrvatske telekomunikacije Mostar najavili su štrajk zbog odbijanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da potpiše granski kolektivni ugovor u oblasti telekomunikacija zbog pokušaja, kako kažu, privatizacije ovih kompanija iza očiju javnosti.

Kako bi zaštitili svoja radnička prava, predstavnici oba sindikata danas su u Sarajevu predstavili probleme s kojima se suočavaju proteklih mjeseci.

"Već pet mjeseci nismo u mogućnosti pronaći sagovornika koji bi iskreno s nama razgovarao o kolektivnom ugovoru u sektoru telekomunikacija. Shodno tome, mi smo još od maja predložili Vladi FBiH produženje važenja granskog kolektivnog ugovora, a s namjerom da izbjegnemo bilo kakvo okupljanje zbog epidemiološke situacije. U početku smo to uradili preko resornog ministarstva gdje smo naišli na razumijevanje ministra, ali svaka daljnja aktivnost bila je samo gubljenje vremena. Ured premijera Fadila Novalića postavio se kao neko ko blokira bilo kakav dogovor, odnosno završetak pregovora", kazao je Fikret Alić, predsjednik Sindikata BH Telecoma.

Fikret Alić (Foto: D. S./Klix.ba)
Fikret Alić (Foto: D. S./Klix.ba)

Primjena granskog kolektivnog ugovora u oblasti telekomunikacija istekla je 9. oktobra, a Alić ističe da su iz Vlade FBiH radili sve kako bi onemogućili potpisivanje produženja ovog ugovora.

"Postupanje Vlade FBiH za nas je neprihvatljivo, ali smo dogovorom pokušali pronaći rješenje i razloge nepotpisivanja ugovora. U međuvremenu su se desile stvari koje su pokazale da radnici u ovim kompanijama trebaju biti zabrinuti za svoju budućnost. Iza svega je sakrivena namjera Vlade FBiH ili dijela Vlade FBiH da privatizuje ove dvije kompanije. Mi smo svjesni da, kada dođe vrijeme za privatizaciju, možda radnici i sindikati to neće moći spriječiti, ali imamo društvenu obavezu da štitimo imovinu građana i ne dozvolimo da ta privatizacija bude nezakonita, iza očiju javnosti i da se ne nastavi pljačkaška privatizacija kao one koje su do sada provedene", istakao je Alić.

Najbolji pokazatelj namjere Vlade FBiH da privatizuje ove dvije kompanije jeste činjenica da je Vlada FBiH već početkom 2017. godine pokušala prodaju BH Telecoma bez znanja javnosti i državnih organa zakonodavne i izvršne vlasti, upozoravaju iz sindikata.

"Možda Vlada FBiH ponovo namjerava pokrenuti privatizaciju. Takav postupak bi ugrozio imovinu građana i sigurnost radnika. Stoga mi želimo zaštititi radnike kolektivnim ugovorom", naglasio je Alić.

Saša Živković (Foto: D. S./Klix.ba)
Saša Živković (Foto: D. S./Klix.ba)

Predsjednik Sindikata Hrvatskih telekomunikacija Mostar Saša Živković dodao je da je sasvim logično da se radnici zapitaju zašto Vlada FBiH odbija potpisati kolektivni ugovor. Kako kaže, posve je neobična situacija u kojoj radnici moraju najaviti štrajk, iako nemaju sukoba s upravama svojih kompanija.

"Mi druge opcije nemamo i ne možemo gubiti vrijeme", istakao je Živković.

BH Telecom ima oko 3.200 uposlenih, dok HT Mostar ima oko 1.300 uposlenika. Iz sindikata obje kompanije ističu da ne postoji mogućnost da ova dva telekom operatera posluju u minusu.

Na pitanje medija šta je motiv Vlade FBiH za prodaju ovih telekom operatera, iz sindikata su odgovorili kako oni ne vide nikakav motiv za privatizaciju, već naprotiv obje kompanije smatraju pokretačkom snagom i motorom razvoja društva u Federaciji BiH.