Dragoje Rendić
3

Sindikalci tvrde: Katastrofalno stanje u UKC RS

Piše: M. T.
UKC Banja Luka
UKC Banja Luka
Stanje u Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka je katastrofalno, a ugovor koji klinički centar RS ima sa Fondom zdravstva RS je vrlo nepovoljan za opstanak kliničkog centra jer je zaključno sa 20. junom od dva miliona, koliko je obećano, uplaćeno samo 200.000 maraka za nabavku lijekova i medicinskog materijala, tvrdi za Klix.ba predsjednik Sindikalne organizacije UKC RS Dragoje Rendić.

“Zamislite, to je samo 10% od planiranog, a mi nemamo osnovnih sredstava, Vlada RS kao osnivač fonda koji pravi problem Kliničkom centru preko centralnih nabavki, mora nešto preduzeti, mi nemamo s čime raditi. To je živa istina, ko hoće od vas da prođe po odjelima može vidjeti i uvjeriti se u ono što pričam. Ja ne znam zbog čega niko ništa ne preduzima da se Klinički centar spasi. Ako se 40% usluga obavlja u Kliničkom centru onda toliko sredstava treba da bude obezbjeđeno, a mi ne dobijamo ni ono minimalno što moramo“, navodi Rendić.

Rendić tvrdi da su sva doznačena sredstva samo kap u moru onoga što je neophodno UKC RS-u.

“Milsim da je danas doznačeno nekih 100.000 maraka, ali to nije dovoljno. Samo da pojednostavimo, doručak, ručak, večera i njega pacijenta, mi za to ne možemo dobiti ni 30 maraka, gdje se to može danas u RS za 30 maraka jesti, a da ne pričamo o ostalome. Kako da funkcionišemo, na koji način, da ti pacijenti dobiju sve što treba“, apeluje Rendić i naglašava da Kliničkom centru, ukoliko se nastavi sa ovakvom praksom, uskoro prijeti prestanak rada.

“Mi već dišemo na slamku, bukvalno se preživljava, za sve ima a za rad i normalno funkcionisanje centra nema, to je nevjerovatno, taj ugovor bi se morao nekako drugačije regulisati“, kaže Rendić.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske demantuju Rendićeve tvrdnje I da ova zdravstvena ustanove ne može normalno da funkcioniše jer joj Fond nije doznačio potrebna sredstva.

“Rendićeva izjava je netačna jer se za UKC RS sredstva dostavljaju redovno u mjesečnim tranšama”, kratko su naveli u fondu.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS se po ovim tvrdnjama, do sada, nisu oglasili.