BiH
1

Sindikalci RS-a zaprijetili radikalnim oblicima borbe

FENA
Ukoliko Vlada Republike Srpske (RS) do marta ne uvaži zahtjeve četiriju granskih sindikata u RS-u, za vraćanje pet posto plaće, uslijedit će i radikalniji oblici sindikalne borbe, najavio je danas predsjednik Sindikata pravosuđa u RS-u Siniša Petrović.
Foto: FENA
Foto: FENA

Ističe da će, nakon isplate januarske plaće, koja se očekuje od 25. februara pa do 5. marta, znati stavove Vlade, a dotad će pripremati “radikalne” oblike sindikalne borbe, uključujući i proteste.

Nakon današnje mirne protestne šetnje od zgrade Sindikata do parlamenta RS-a, sindikalci su se obratili medijima te ponovili nezadovoljstvo jer Vlada RS-a nije udovoljila njihovim zahtjevima da se od 1. januara 2014. zaposlenim u ovim oblastima vrati pet posto ranije umanjene plaće.

"Nismo dobili garancije da će se to desiti", rekao je Petrović i naveo da je u protestnoj šetnji bilo više od 500 predsjednika sindikalnih organizacija budžetskih korisnika iz RS-a.

Predsjednica radnika unutrašnjih poslova RS-a Anica Jondić podsjetila je da su plaće zaposlenim u policiji, upravi, pravosuđu i prosvjeti punih pet godina, kako kaže, stagnirale iako su rasli troškovi života.

I predsjednik sindikata uprave Tomislav Vrhovac također ističe nezadovoljstvo jer u budžetu RS-a za 2014. godinu nije planirano vraćanje plaća ovim budžetskim korisnicima, ali naglašava i da će nastaviti razgovore s predstavnicima Vlade RS-a.

Foto: FENA
Foto: FENA

Plaće su, podsjetio je, u proteklim godinama zaposlenim u upravi umanjivane i do 35 posto, a sindikalci su pokušali da od Vlade dobiju garancije za se vrati pet posto zarada, ali bezuspješno.

Naglasio je da ovo nije bio protest radnika u ovim oblastima, već samo njihovih sindikalnih predsjednika iz svih krajeva RS-a, te da ih je zato bilo samo oko 500 na protestnoj šetnji.

"Možda će ova tišina i glasnije odjeknuti nego bilo kakva galama. Mi smo civilizirani i dostojanstveni, a vjerujem da je naša poruka jasna", rekao je i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Dragan Gnjatić.

Sindikalne vođe bile su tihe, kako u protestnoj šetnji gradom, tako i dok su stajali u neposrednoj blizini zgrade parlamenta, budući da im nije dozvoljeno da priđu bliže tom objektu.

Po Zakonu o javnom okupljanju u RS-u, protesti su dozvoljeni samo u krugu udaljenom 50 metara od “čuvanih” objekta, odnosno zgrada u kojima su sjedišta najvažnijih institucija u RS-u.