|

Sindikalci poručili Džombiću: Ne odustajemo od svojih zahtjeva

Sindikalci poručili Džombiću: Ne odustajemo od svojih zahtjeva
0
S
SRNA
28.12.2012. u 18:57
0
komentara
0

dijeljenja
Sindikalci poručili Džombiću: Ne odustajemo od svojih zahtjeva
Članovi Unije sindikata budžetskih korisnika u Savezu sindikata Republike Srpske poručili su danas Vladi i premijeru tog bh. entiteta Aleksandru Džombiću da neće prihvatiti jednostranu odluku o smanjenju plata prosvjetnim radnicima, policiji, državnim službenicima i radnicima u pravosuđu.
Obraćajući se na današnjem protestnom skupu u Zvorniku, održanom pod motom "I mi smo radnici", predsjednik Unije sindikata budžetskih korisnika i predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS-a Duško Jandrić naglasio je da se ovaj problem može riješiti brzo ukoliko je premijer Džombić spreman da razgovara sa četiri predsjednika granskih sindikata, te potpiše najnižu cijenu rada od 110 KM.

U saopštenju iz Saveza sindikata RS-a navodi se da je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić u svom obraćanju pred oko hiljadu radnika rekao da je ovaj granski sindikat prikupio više od tri hiljade potpisa prosvjetnih radnika, odnosno birača, i tako stekao zakonski osnov da uputi zahtjev Narodnoj skupštini RS-a, odnosno skupštinskom Zakonodavnom odboru za autentično tumačenje člana 11 Zakona o štrajku tog bh. entiteta.

Milić je upozorio Vladu da je zbog svoje jednostrane odluke i samovolje, kojom je smanjila plate prosvjetnim radnicima za 10 odsto, izazvala veliko nezadovoljstvo koje će "eksplodirati" 21. januara 2013. godine, kada će radnici, budžetski korisnici stupiti u generalni štrajk.

Predsjednik Sindikata uprave PS-a Tomislav Vrhovac rekao je da su državnim službenicima u zadnje tri godine jednostrano u više navrata smanjene plate, što je nedopustivo.

Vrhovac je ocijenio da je Vlada RS-a kršila zakone koje je sama donijela, dok sindikat to nikada nije činio, niti će činiti, te pozvao Vladu za pregovarački sto, kako bi se vratile plate državnim službenicima na nivo iz 2012. godine.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović rekao je da je ovo samo početak borbe za zaštitu prava radnika, te da Vlada ne shvata da oni neće odustati od svojih zahtjeva.

Predsjednik Regionalnog odbora Sindikata regije Zvornik Dragan Milošević je poručio premijeru Džombiću da nema minimuma procesa rada u obrazovanju, da je štrajk za 21. januar 2013. godine zakazan i da će sigurno biti održan ukoliko ostane na snazi odluka o smanjenju plata prosvjetnim radnicima za 10 posto.

"Premijer Džombić ne treba da brine, jer su sve ocjene našim đacima zaključene, prvo polugodište je završeno, a drugo sigurno neće početi ukoliko Vlada ne povuče svoju odluku o smanjenju plata", kaže Milošević.

Predsjednik Vlade RS-a Aleksandar DŽombić izjavio je ranije da Vlada prihvata da prosvjetni radnici mogu stupiti u štrajk, ali da se nastava u osnovnim i srednjim školama mora održavati i da učenici moraju biti ocijenjeni.

Džombić je rekao da će Vlada insistirati na provođenju minimalnog procesa rada u obrazovnim ustanovama, jer je pravo djece na školovanje zagarantovano Ustavom RS-a i Međunarodnom konvencijom o pravima djeteta, koju je preuzela BiH.

Džombić je apelovao da radnici u prosvjeti i javnoj upravi imaju razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazi cijeli region i za neophodnost dodatne solidarnosti i preraspodjele sredstava ka socijalno najugroženijim kategorijama.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.