BiH
89

Sindikalci na ulicama Tuzle: Ovo je socijalna revolucija, može doći do krvoprolića

Anadolija
Foto:Darko Zabuš/Klix.ba
Foto:Darko Zabuš/Klix.ba
Sakib Kopić, predsjednik sindikata Polihema kazao je u izjavi za Agenciju Anadolija da su današnji događaji u Tuzli "odgovor naroda na jučerašnje policijsko batinanje".

"Jučer su upotrijebili prekomjernu silu protiv građana, posebno omladine, i ovo je odgovor tog naroda. Ovo je socijalna revolucija! Ovdje ne demonstriraju nekakvi divljaci, ovdje su fakultetski obrazovani omladinci, srednjoškolci. Oni nemaju izgleda za posao, dok se mamini i tatini sinovi upošljavaju", kazao je Kopić, koji je učestvovao u jučerašnjim i današnjim protestima.

Narod, uvjeren je Kopić, neće stati.

"Ali, plašimo se da ne padne mrtva glava. Imamo jako nesavjesne političare", komentirao je.

Njegov kolega, sindikalista Enes Tanović, koji je izašao iz pritvora, dodao kako radnici desetak godina mirno traže svoja prava i bore se da se očuva država, a država se, kaže, može očuvati samo otvaranjem radnih mjesta.

"Građani su nas kontaktirali i najavili podršku. Nama je svaka podrška bila potrebna. No, izrevoltirani građani su krenuli da socijalnim buntom da traže svoja prava, što im niko ne može osporiti. Zato je došlo do eskalacije. Da je premijer TK Sead Čaušević jučer primio ovu delegaciju koja je trebala da sa njim razgovara, do ovog ne bi došlo", kaže Tanović, te dodaje:

"Ali vjerovatno nemaju rješenja i to je eskaliralo. Ne znamo kako će ovo završiti. Ovo je postalo kao neka anarhija, ne vidim da to neko vodi. Narod se organizira preko socijalnih mreža i izlazi na ulice. Kad bi postojala dobra volja vlada Tuzlanskog kantona pa da poruče ljudima da idu kući, a da će probleme rješavati nova vlada, da će, dakle, dati ostavku, ovo bi se smirilo. Ili će doći do novih sukoba policije i građana, što je daleko lošija opcija. Preporučio bih premijeru da razmisli. Da li mu je bolje da i dalje prima platu od 3.000-4.000 KM ili da odustane, da ne bi bilo krvoprolića", zaključio je Tanović za AA.

U Tuzli danas traju protesti radnika i građana tokom kojih je došlo do sukoba demonstranata i policije koji još uvijek traju. Protestima su se pridružili i građani Sarajeva, Zenice, Mostara, Bihaća, Kaknja i drugih bh. gradova.