Sindikat rudara u FBiH
8

Sinan Husić: Rudari imaju samo jedan zahtjev i mnogo nerazjašnjenih pitanja s Vladom FBiH

I. Č.
Sinan Husić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sinan Husić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić izjavio je za Klix.ba uoči najavljenog protesta rudara pred zgradom Vlade FBiH da rudari imaju samo jedan zahtjev i mnogo nerazjašnjenih pitanja.
Husić nam je kazao da će rudari protestovati samo pred zgradom Vlade FBiH i da neće ići pred Parlament FBiH budući da nisu na vrijeme saznali da će sjednica biti održana u utorak te zbog toga nisu na vrijeme najavili okupljanje.

"Imamo jedan zahtjev, da se pored svega što se dešavalo osigura mogućnost primjene aktuelnog kolektivnog ugovora u rudnicima Breza i Zenica. Ova rješenja za nas nisu efikasna i operativna, i siguran sam da neće moći proizvest brzu mogućnost poštivanja kolektivnog ugovora. Ljudi u oba rudnika su prethodni mjesec radili i njihove plate nisu na tom nivou da bi oni mogli čekati 20-30 dana da se realizuje što je jučer zaključeno. Mada je to teško i realizovati. Postavlja se pitanje kako će kreditno zaduženje realizovati rudnik koji ima blokirane račune", kazao je Husić.

Navodi kako rudari imaju mnogo stvari koje treba da razjasne s predstavnicima Vlade FBiH i da nije sve onako kako se predstavlja javnosti.

"Raspotočje, u sklopu RMU Zenica, s ovim brojnim stanjem radnika ima 30 hiljada tona proizvodenog uglja. Taj pogon je rentabilan. Mi smo imali tu proizvodnju. Stara jama bi imala uslove za rentabilnost i tekuću likvidnost sa 18 hiljada tona proizvedenog uglja, a mi već jedan duži period s ovim brojem radnika proizvodimo od 15 do 17 hiljada tona uglja. Danas ćemo to raspraviti s Vladom FBiH", rekao je predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić za Klix.ba.