Sastanak u Vladi FBiH
194

Džindić: Brezanski rudnik će se zadužiti, za zenički nema mnogo nade

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sastanak o temi katastrofalnog stanja u rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza održan je danas u Sarajevu između predstavnika Vlade FBiH, direktora Porezne uprave FBiH, direktora Elektroprivrede i direktora rudnika, a zaključak je da će se RMU Breza dodatno zadužiti, a da će se u RMU Zenica raditi reorganizacija.

Rudnici mrkog uglja u Zenici i Brezi dužni su blizu 14 miliona maraka Poreznoj upravi Federacije BiH. Prije nekoliko dana upućena su im konačna rješenja o izvršenju.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je da je prvi zaključak s današnjeg sastanka da će se RMU Breza u narednih nekoliko dana, uz saradnju s Elektroprivredom, dodatno kreditno zadužiti.

"Time će Breza izmiriti svoje obaveze po rješenju Porezne uprave u iznosu od 6,5 miliona KM i poslije toga ući u ažuriranje ili pravljenje novog ugovora ili novog plana otplate starih dugova, uz tekuće normalno plaćanje mjesec za mjesec", kazao je on.

Naveo je da u narednih 5-6 dana očekuju da će se naći rješenje.

"Drugi zaključak je da će se svi rudnici, sve uprave i nadzorni odbori, morati aktivirati da se tekuće obaveze prema Poreznoj upravi plaćaju mjesec za mjesec, ili u suprotnom, trebaju sami podnijeti ostavke", rekao je ministar Džindić.

Dodao je da će ministarstvo putem Elektroprivrede naložiti da se izvrše zamjene izvršnih i generalnih direktora jer nisu u mogućnosti pratiti rad Vlade FBiH.

"Rad vlade bazira se na tome da se moraju plaćati porezi i doprinosi", istakao je on.

Džindić je poručio kako RMU Zenica u ovom trenutku nema načina da se kreditno zaduži ili da plati poreze.

"Dali smo rok 10 dana da se očituju i daju kompletnu informaciju", rekao je Džindić.

Napomenuo je da su Stranjani i Stara jama ekonomski neodrživi.

"Prema planu od 2015. godine Stranjani su kao rudnik koji je neprofitabilan i koji akumulira negativan rezultat trebali već biti zatvoreni, ali nisu. Treba ići prema fazi zatvaranja. Stara jama je ekonomski neodrživa. Ići će se u fazu reorganizacije Stranjana i Stare jame", kazao je Džindić.

Navodi kako za pogon Raspotočja treba uraditi projekt u koji treba uključiti struku, a koja će pokazati ekonomsku i tehničku opravdanost s obzirom na to da tamo imaju tehničkih problema zbog vode.

"Raspotičje treba analizu kako bi se tehnički pristupilo mogućem rješenju", rekao je Džindić.