BiH
57

Sinan Alimanović kandidovan za Šestoaprilsku nagradu

Klix.ba
Građani Grada Sarajeva i Udruženje Međunarodni Centar za Mir, kandidirali su bh pijanistu, kompozitora, dirigenta, bend lidera, aranžera i profesora Sinana Alimanovića za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

"Sinan Alimanović je bh. jazz ambasador u svijetu, dok je mišljenje internacionalnih muzičara i kritičara takvo da Alimanovića rangiraju kao jednu od ključnih jazz pijanističkih figura u Evropi, ali i pokretačem jazza u BiH čiji je rad prepoznat u cijelom svijetu. U njegovoj bogatoj karijeri samo neke od tačaka su: saradnja sa grupom Indexi, nastupi sa Big bandom Evropske radio difuzne unije, nagrada u Radencima koju je 1988. godine osvojio u konkurenciji sa najvećim evropskim orkestrima i koju, i danas, mnogi smatraju najvećom muzičkom nagradom koja je stigla u Sarajevo, te saradnje sa najznačajnijim savremenim jazz muzičarima, kao što su: Randy Brecker, Harvie S, Alex Blake, Jim Mullen, Barbara Hendricks, Aladar Pege, Bobby Sanabria itd.", navode predlagači u kandidaturi.

Dobitnici Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, predsjednik Međunarodnog Centra za Mir Ibrahim Spahić i predsjednik Savjeta Međunarodnog Centra za Mir, akademik i pisac Tvrtko Kulenović naglašavaju kako Sinan Alimanović kontinuirano pozitivno predstavlja Grad Sarajevo i BiH u svijetu.

"Na takmičenju Made in New York Jazz Competition, Sinan Alimanović proglašen je među pet najboljih kompozitora svijeta, dok je prošle godine (2015.) nastupio u New Yorku sa najvećim jazz muzičarima današnjice u svojstvu jazz ambasadora BiH. Njegov dvostruki album Bosnia Groove emituje se na najslušanijem jazz radiju svijeta: www.jazzradio.com, uz svjetske velikane jazza. Između ostalog, uvršten je u svjetski jazz arhiv, kao i u arhiv savremenih kompozitora. Paralelno sa kontinuiranim radom u malim i velikim sastavima, Alimanović posljednjih godina predaje jazz aranžiranje na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu, odnosno edukuje generacije koje će donijeti nova priznanja i za koje će se, u budućnosti, pisati preporuke ovog tipa", stoji u obrazloženju.

U drugoj kandidaturi, koju su inicirali građani Grada Sarajeva, navodi se da je Alimanović jedan od rijetkih ljudi u BiH koji je svojim dugogodišnjim radom i djelovanjem, u oblasti muzičke umjetnosti, ostavio neizbrisiv trag kao i to da je jedan od rijetkih ljudi, umjetnika koji posjeduje onu, renesansnu crtu svestranosti ali i širokog pogleda i razumijevanja suštine muzičke umjetnosti. Građani Sarajeva, među kojima je i vanredni profesor Muzičke Akademije u Sarajevu, Omer Blentić, navode i Alimanovićevo zalaganje za ime Grada Sarajeva i BiH u svijetu:

"Nemoguće je govoriti o ovom velikom čovjeku i umjetniku a da ne spomenemo da je, uz njegovo zalaganje, ime Bosne i Hercegovine prvi put predstavljeno na međunarodnom planu u kontekstu muzike i to u najtežim godinama agresije na BiH. Svojim nesebičnim radom i nevjerovatnom hrabrošću, maestro Alimanović je napravio možda jedan od najvećih poduhvata na muzičkom planu u historiji naše mlade države. Pod neviđenom agresijom i opsadom Grada Sarajeva 1993. godine, Alimanović je po prvi put predstavio ime Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu učešćem u stvaranju i organizaciji prve bh pjesme za Euroviziju u izvedbi Muhameda Fazlagića – Fazle", navedeno je u obrazloženju.

Građani također navode da ovaj umjetnik svojim talentom, kontinuiranim radom i doprinosom, podiže rejting i imidž Grada Sarajeva kako u Evropi tako i u svijetu. Grad Sarajevo se prepoznaje, između ostalog, i po imenu Sinana Alimanovića. Građani Grada Sarajeva smatraju da je ova nagrada i ranije trebala doći u Alimanovićeve poštene ruke koje vlastitim trudom i radom postižu svjetski značajne rezultate, te da je ova kandidatura prilika da se to nadoknadi našem sugrađanu.