Kultura
109

Alimanović: Recitala na klaviru skoro da i nema, ja sam pokušao da napravim balans

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Promocija novog nosača zvuka Sinana Alimanovića Live in Sarajevo u okviru Internacionalnog festivala "Sarajevska zima" održana je večeras u Sarajevu.

Bosanskohercegovački pijanist, dirigent, kompozitor, aranžer i profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Sinan Alimanović ističe da je ova promocija za njega bitna jer je ovaj način izražavanja muzike - solo klavir veoma rijedak te je do sada vrlo mali broj ljudi pokušao da izvede recital na klaviru bez ritam sekcije.

Stoga je, kaže, pokušao da na neki način napravi balans jer voli klavir, a pogotovo džez. Na ideju da snimi CD "Sinan Alimanović - Live in Sarajevo" došao je nakon što je koncert na prošlogodišnjem Festivalu "Sarajevska zima" postigao veliki uspjeh.

"Tada sam rekao ovo moramo izdati, i to smo sada i učinili", pojašnjava Alimanović.

Također je istakao da je vrlo ponosan na svoje studente, jer se do sada solo kultura nije učila niti prezentirala na Muzičkoj akademiji, niti u nižoj muzičkoj školi, kao što je slučaj u ostalim zemljama svijeta.

Alimanović, kaže, sa svojim studentima ne radi samo teoriju, već pokušava da ih nauči da sviraju džez i da budu dobri muzičari.

To je, naglašava, urodilo plodom, jer je nekoliko njegovih studenata upisalo prestižne džez akademije u svijetu, a i sada ima nekoliko studenata koji su vrhunski umjetnici.