BiH
0

Sinan Alić o slučaju Cuvaj: Fondacija ne dodjeljuje odlikovanja i stanove

Piše: D. Brkić
Sinan Alić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sinan Alić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Beogradu je tokom ove sedmice nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću, kojeg tamošnje Tužilaštvo za ratne zločine tereti za ratni zločin koji je, navodno, počinjen na raskrsnici Brčanska Malta 15. maja 1992. godine.

Pored Nikole Slavuljice, Jasmina Imamovića i Budimira Nikolića, koji su bili svjedoci odbrane, kao svjedoci Srbijanskog tužilaštva trebali su se pojaviti Zlatan Cuvaj i Zoran Mlađenović.

Međutim, nakon što je Fondacija Istina, pravda, pomirenje objelodanila pojedinosti o Cuvaju i Mlađenoviću, oni su, bar za sada, odustali od svjedočenja.

"Fondacija je etiketirana kao organizacija koja laže. Imamo dokaze i nismo iznijeli ništa što nije tačno, niti smo imali pogrešnu metedologiju. Tužilaštvo Srbije je tražilo da se ja udaljim iz sudnice, ali Sud o tom zahtjevu nije odlučivao", kaže Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje.

Alić je danas na uvid dao pismeni akt, koji je potpisao Zlatan Cuvaj, od 17. februara 2009. godine. U pismu Fondaciji Cuvaj je, između ostalog, zatražio da se njegovom sinu Robertu osigura mjesečna stipendija od 50 eura, dok je on srednjoškolac, te 300 eura kada počne studirati. Od Općine je Cuvaj zatražio da mu dodijeli stan od najmanje 74 kvadratna metra i zidanu garažu u trajno vlasništvo jer, kako je naveo, on nikada u životu nije dobio bilo šta od općine i države. Inače, Cuvaj je u pismu naveo kako je bio član tima koji je stao u odbranu Tuzle i da je svojom hrabrošću spasio Tuzlu od bombardovanja, a Živinice od raketiranja.

"Cuvaj očito ima neki problem sa sobom. Fondacija nije organizacija koja dodjeljuje odlikovanja, niti dodjeljuje stanove", kaže Sinan Alić.

Zoran Mlađenović je od Suda zatražio neku vrstu zaštite, a Alić je podsjetio kako je Mlađenović osuđen za pedofiliju i kaznu izdražava u KPZ-u Zenica.

Cuvaj i Mlađenović će ponovo biti pozvani 10. i 11. decembra na svjedočenje, a Alić ih poziva da o incidentu na Brčanskoj Malti ispričaju sve što znaju. Nastavak suđenja je 27. novembra, a bit će saslušana četiri pripadnika SJB Tuzla. Pretpostavlja se kako će suđenje Iliji Jurišiću biti okončano u junu naredne godine.