Nastavak suđenja u Beogradu
23

Cuvaj za svjedočenje u slučaju Ilija Jurišić tražio trosoban stan?

Piše: D. Brkić
Ilija Jurišić (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Ilija Jurišić (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Pred Sudskim vijećem Višeg suda u Beogradu, kojim predsjedava sudija Dragan Mirković, sutra i u srijedu bit će nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću, kojeg Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti za ratni zločin, koji je navodno počinjen 15. maja 1992. godine na raskrsnici Brčanska Malta.

Podsjetimo kako je Jurišić u prvostepenom postupku osuđen na 12 godina zatvora, ali je Vrhovni sud poništio presudu i predmet vratio Višem sudu sa izmijenjenim Sudskim vijećem. Iliji Jurišiću je potom odobreno da se brani sa slobode, a on je na nedavnim lokalnim izborima bio nosilac liste SDP-a za Općinsko vijeće i dobio je najveći broj glasova birača.

Za sutra je predviđeno da budu saslušani Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla, koji je 1992. godine kao sekretar Općine bio u koloni JNA i rezervista koji su napuštali Tuzlu, kao garant da će vojnici biti sigurno evakuisani. Bit će saslušan i Budimir Nikolić, koji je bio član Operativnog štaba SJB Tuzla i Mato Zrnić, koji je bio pripadnik vojske koja je napuštala kasarnu Husinska buna.

U srijedu je planirano da se saslušaju Nikola Slavujica, član Operativnog štaba SJB Tuzla, Zoran Mlađenović i Zlatko Cuvaj. Inače, Mlađenović i Cuvaj su svjedoci koje je predložilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, a svi preostali su svjedoci odbrane.

Predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje Sinan Alić, naveo je kako je Zlatko Cuvaj, koji živi u Tuzli, bio predložen za svjedoka odbrane u prvostepenom postupku, međutim, svjedočenje je odbio.

"Za svjedočenje je Cuvaj tražio trosoban stan, garažu i stipendiju za sina bez obzira na to gdje će studirati. Njegovoj ucjeni nismo mogli udovoljiti, a vidjet ćemo kako će Cuvaj reagovati na poziv da bude svjedok Tužilaštva za ratne zločine Srbije. Mlađenović je trenutno na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Zenica zbog pedofilije. On se obratio Ambasadi Srbije i ponudio svoje usluge, a Tužilaštvo je prihvatilo njegovu ponudu", objašnjava Sinan Alić.