{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Simpson: Stao sam na pogrešnu stranu u optužbama o logorima smrti u BiH

22.4.2012. u 09:13
1.315
57
Simpson: Stao sam na pogrešnu stranu u optužbama o logorima smrti u BiH
1.315
Simpson: Stao sam na pogrešnu stranu u optužbama o logorima smrti u BiH
Veteran BBC-a John Simpson se izvinio zato što je stao na stranu magazina koji je tvrdio da su optužbe i dokazi o srpskim logorima smrti lažni.
John Simpson je prvi put rekao da mu je žao što je stao protiv kolega novinara koji su bili pogrešno optuženi za lažiranje dokaza o stanju u srpskim logorima za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Pišući za Observer today, Simpson je rekao da žali zbog svoje umiješanosti kao svjedoka odbrane za, sada već ugašeni, magazin Living Marxism, koji je tada optužio televiziju ITN i novinara Eda Vulliamyja da su lažirali izvještaj.

Prvobitno je ITN optužio magazin Living Marxism za pogrešno iznošenje činjenica u članku nazvanom "Slika koja je prevarila svijet", njemačkog novinara Thomasa Deichmanna, prenosi Guardian.

Deichmannov članak, koji je objavljen 2007. godine, je doveo u pitanje istinitost slike na kojoj je prikazan Fikret Alić, kako go do pojasa stoji iza bodljikave žice u srpskom logoru u Trnopolju u sjevernoj Bosni.

Deichmann je tvrdio da oko Trnopolja nije bilo bodljikave žice, nego da je žica bila postavljena oko osoblja ITN-a koje je prilog snimalo pored logora. Dodao je i da je osoblje ITN-a namjerno pogrešno prikazalo logor i da kasnije, kada je slika interpretirana kao dokaz srpskih koncentracionih logora, nisu ispravili grešku.

Slučaj je bio poznat javnosti zbog mnogih poznatih ličnosti koje su stale na stranu magazina Living Marxism, među kojima je bio i John Simpson.

Na kraju je donesena presuda u korist televizije ITN, zahvaljujući Idrizu Medžaniću, doktoru koji je boravio u logoru Trnopolje i koji se na suđenju pojavio kao svjedok ITN-a.

Merdžanić je svjedočio da je Trnopolje bio logor u kojem su muslimani zatvarani, pretučeni, maltretirani, silovani i ubijani od strane srpskih stražara.

"Vulliamyjev prikaz o onome što se dešavalo u logorima apsolutno tačan i meni je žao što sam tada stao u odbranu magazina Living Marxism. Tada mi se činilo da nije u redu da jedna bogata organizacija kao što je ITN uništi mali magazin, ali sada shvatam da su u pitanju bile mnogo veće i važnije stvari", napisao je Simpson.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: