BiH
0

Simpozij "Bosna i Hercegovina - 15 godina Dejtonskog mirovnog porazuma"

FENA
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Univerzitet u Sarajevu, uz podršku Rektorske konferencije BiH, organizira simpozij s međunarodnim učešćem o temi "Bosna i Hercegovina - 15 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koji će biti održan danas i sutra u Sarajevu.

Prema najavama organizatora, pored eksperata i autoriteta akademske zajednice BiH, prije svega Univerziteta u Sarajevu, na konferenciji će učestvovati i poznata imena iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Njemačke, a s nekoliko referata su svoje učešće najavili i profesori s Tuzlanskog univerziteta.

Prvog dana simpozija trebale bi biti obrađene teme: Političko-pravni aspekt razvoja BiH u postdejtonskom periodu; BiH u procesu integracija u EU i NATO; Geopolitički i sigurnosni aspekti razvoja BiH u postdejtonskom periodu; Implikacija političko-teritorijalnog ustrojstva BiH na njen regionalnogeografski razvoj; Tranzicija bh. društva i njene posljedice u sferi socijalne i zdravstvene zaštite građana.

Simpozij bi trebao početi razmatranjem političko-pravnog aspekta razvoja BiH u postdejtonskom periodu, a izlaganje o temi “Političko i pravno protivrječje u primjeni Dejtonskog sporazuma“ imat će prof.dr. Omer Ibrahimagić sa Univerziteta u Sarajevu, dok će o temi “Demokratska konsolidacija i mogućnost uspostave konsenzusa o ustavnoj reformi u Parlamentarnoj skupštini BiH” govoriti prof.dr. Mirko Pejanović sa Univerziteta u Sarajevu.

Između ostalog, prof.dr. Richard Farkas sa Univerziteta DePaul u Čikagu trebao bi imati izlaganje o temi ”Kreiranje političkog sistema i ustava u BiH - vanjska analiza”, prof.dr. Enver Halilović sa Univerziteta u Tuzli izlaganje o temi “Dejtonsko uređenje BiH u kontekstu evropskih političkih vrijednosti”, dok će doc.dr. Zarije Seizović sa Univerziteta u Sarajevu govoriti o temi ”Dejtonski nokturno: institucionalizirana diskriminacija kao postament ustavno-pravnog bitisanja".