BiH
0

Simpozij BiH i Turske o terapiji reumatskog artritisa

FENA
Udruženja reumatologa Bosne i Hercegovine i Udruženja za istraživanje i edukaciju u reumatologiji Republike Turske organizirali su u subotu u Sarajevu prvi zajednički simpozij pod nazivom "Biološka terapija reumatskog artritisa".

Učesnici simpozija imat će priliku da od svojih kolega - predavača, eminentnih stručnjaka iz oblasti reumatologije Bosne i Hercegovine i Republike Turske, prošire znanja iz oblasti biološke terapije i njenog revolucionarnog učinka na izlječenje bolesti, a zasnovano na njihovim dugogodišnjim iskustvima.

Naime, steroidni antireumatici predstavljaju jednu od najčešćih grupa propisivanih lijekova uopće, a grupa tzv. "bioloških lijekova" pruža novu nadu za potpuno izliječenje milionima oboljelih širom svijeta.

"Turska ima veoma značajne rezultate u korištenju ove terapije zato smo organizirali simpozij s njihovim stručnjacima. Biološka terapija je realnost. To su modificirani lijekovi, koji djeluju na ćeliju direktno. Veoma su sofisticirani, a u BiH se koriste od 2006. godine. Kada pacijent dobije dvije infuzije lijeka u razmaku od 15 dana, on ne uzima niti jedan drugi lijek narednih godinu dana čak ni protiv bolova", kazao je doc.dr. Šekib Sokolović, dodajući da je svaki pacijent koji je koristio biološku terapiju imao bar neku beneficiju, a neki su i ustali na svoje noge.

Pacijeti nakon deste godina od uspostavljanja dijagnoze postaju radno nesposobno jer bolest ima pet faza razvoja. U tih deset godina pacijeti postaju invalidi ukoliko ne primaju adekvatnu terapiju. Ovi lijekovi pomažu da bolest prestane biti aktivna. Postoji dijagnoza ali bolest ne napreduje.

U BiH je 30 pacijenata s ovom bolešću bilo liječeno prošle godine, a efikasnost je velika. Lijekovi su skupi za naše podneblje, ali 2008. godine bilo je 20 pacijenata kojima je odobren ovaj lijek besplatno na teret Zavoda. Očekuje se da će ove godine biti isti slučaj, jer je taj lijek rezerviran za najteže bolesnike.

Dobrobit bioloških lijekova očituje se u poboljšanju kliničkog stanja bolesnika (smanjena bol, jutarnja zakočenost, umor), laboratorijskih pokazatelja upale i usporavanju, zaustavljanju ili u nekim slučajevima poboljšanju strukturnih promjena na zglobovima, što je vidljivo na rendgenskim snimkama.

Primjenom bioloških lijekova uveliko se olakšava život bolesnicima s upalnim reumatskim bolestima, jer se smanjuje njihova nesposobnost i povećavaju šanse za uključivanje u aktivni život te smanjuju direktni i indirektni troškovi.

Nakon usklađivanja s različitim prognostičkim čimbenicima, upotreba tih lijekova rezultira 2,74 puta većom vjerojatnošću povlačenja reumatoidnog artritisa.

"Veoma dobro radim, obavljam sve kućne poslove. Ne znam šta će biti dalje, ali se nadam da se neće pogoršavati. Iako su lijekovi skupi moram misliti na svoju obitelj i liječiti se", kazala je Azra Kreso, pacijentica.

Zbrinjavanje bolesnika oboljelih od teških formi reumatskog artritisa predstavlja jedno od najvećih opterećenja za zdravstveni sistem. Dok u Evropi čak 75 posto stanovništva starijeg od 65 godina boluje od nekog oblika reumatskog artitisa, u Bosni i Hercegovini procenat oboljelih je nešto manji, no iznosi 770.000 osoba životne dobi starijih od 40 godina.

"U BiH nema tačnih statistika oboljelih od ove bolesti, jer dijanoze koje se ovdje uspostavljaju moramo uvijek uzeti s rezervom. Očekujemo da ćemo statistiku oboljelih imati tek za nekih pet godina, jer statistike nisu usklađene s evropskim standardima", kazao je dr. Emir Talirević, domaćin simpozija koji je organizirao Koncern Agram, poliklinika Sunce.