Odmotavanje klupka
2

Šimićeva advokatica otkrila: Lažni inspektori koji su mu dali krivotvorene dokumente pobjegli iz BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dvojica suspendovanih uposlenika Službe za poslove sa strancima BiH Josip Kvesić i Boris Kordić, koji su sumnjiče da su Josipu Šimiću dali falsifikovane dokumente SIPA-e o prisluškivanju vršiteljice dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, pobjegli su iz BiH u Hrvatsku.

Polako se odmotava klupko u vezi s falsifikovanim dokumentima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojima je navodno ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić dobio transkripte prisluškivanih razgovora i šemu kretanja Gordane Tadić.

Šimić je istražnim organima otkrio kako je sporne dokumente dobio od dvojice uposlenika SIPA-e za koje se na kraju ispostavilo da uopće ne rade u SIPA-i, potvrdila nam je njegova advokatica Belma Balijagić-Džuho.

Ona nije željela govoriti o imenima, a kako saznajemo riječ je o suspendovanim uposlenicima Službe za poslove sa strancima BiH Josipu Kvesiću i Borisu Kordiću.

Balijagić-Džuho nam je kazala da je Šimić inspektorima SIPA-e rekao da je sporni dokument dobio putem Facebooka od "osoba iz Mostara" i da je istražnim organima dostavio sadržaj tih razgovora

Ona je istakla da je iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na jučerašnjem ročištu za održavanje pritvora potvrđeno da su dvojica lažnih inspektora SIPA-e, a koji se sumnjiče za krivotvorenje dokumenata pobjegli iz BiH.

Kako kaže, riječ je o osobama protiv kojih se na Sudu BiH već vodi krivični postupak te joj nije jasno kako su uopće mogli napustiti našu zemlju, odnosno kako im nije izrečena ta zabrana.

Inače, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo vodi istragu u slučaju krivotvorenja dokumenata SIPA-e, a Tužilaštvo BiH istragu o prisluškivanju vršiteljice dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Podsjećamo, Boris Kordić, šefu Terenskog centra za poslove sa strancima u Mostaru i Josip Kvesić, inspektor Službe za poslove sa strancima, 2014. godine su lišeni slobode zbog korupcije.