BiH
0

Simić: Neizvršavanje odluka Ustavnog suda je krivično djelo

FENA
Krstan Simić
Krstan Simić
Neizvršavanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koje su konačne i obavezujuće, predstavlja krivično djelo zbog čega bi se procesi u takvim slučajevima trebali voditi pred Sudom BiH, rekao je za današnje Oslobođenje Krstan Simić, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i bivši sudija Ustavnog suda BiH.

Samo u Parlamentarnoj skupštini BiH rokovi za provođenje odluka Ustavnog suda BiH u smislu usklađivanja Zakona o državljanstvu BiH (brisanje članova 17. i 39. koji onemogućavaju dvojna državljanstva) i Izbornog zakona BiH (usklađivanje Statuta Grada Mostara) istekli su prije više mjeseci, a sporne odredbe još nisu otklonjene.

Tako nezapaženo, upozorava Simić, prolazi neizvršavanje odluka koje se odnose na isplate presuda po osnovu starih dugovanja, posebno stare devizne štednje, kao i onih koje se odnose na privatizaciju.

Naglašava da nije dobro što se ne provode odluke Ustavnog suda BiH, jer to pokazuje da nije osigurana vladavina zakona, a ona je temelj svake ozbiljne države.

"Prisutna je i potpuna pasivnost društva BiH jer nikada se nije ukazivalo na neizvršavanje odluka, iako je to krivično djelo. Ustavni sud BiH ima posebne tačke na svojim sjednicama kada se razmatra to pitanje, ali se ono uglavnom svodi na konstataciju".

"Mislim kako u Ustavnom sudu BiH nema dovoljno insistiranja na provedbama odluka, a da u Tužilaštvu BiH nema hrabrosti da se procesuiraju takva djela", navodi Simić.

On smatra i kako je nužno kroz izmjene i dopune Zakona o Ustavnom sudu BiH izvršiti popravku i jasno propisati vremenski rok u okviru kojeg oni koji su za to nadležni trebaju provesti odluku.

"Sadašnja situacija u kojoj imamo da je to potrebno učiniti u najkraćem vremenu je neprecizna i može dovesti do manipulacije", zaključio je Simić.