Zapaljena zgrada SodaSo
280

Simbol masovnih demonstracija u Tuzli će konačno biti obnovljen, vlast ulaže 2,5 miliona KM

A. K.
Zgrada predstavlja ruglo u centru grada (Foto: A. K./Klix.ba)
Zgrada predstavlja ruglo u centru grada (Foto: A. K./Klix.ba)
Zgrada SodaSo u Tuzli, koja je simbol masovnih demonstracija iz 2014. godine, konačno će biti obnovljena. Spaljena građevina u centru grada prešla je u vlasništvo Kantonalne vlade koja je pokrenula aktivnosti u vezi s njenim uređenjem.

Zgrada SodaSo u Tuzli zapaljena je za vrijeme masovnih demonstracija koje su se odvile 2014. godine i od tada predstavlja ruglo u centru grada.

Borba za njene dijelove trajala je 15 godina, a u sudskom sporu su se nalazili Vlada Tuzlanskog kantona, Fabrika soli Solana i tuzlanski Rudnik soli.

Koncem 2019. godine višegodišnji spor je riješen i to u korist Kantonalne vlade koja je pokrenula aktivnosti s ciljem uknjižavanja vlasništva, a nakon toga i u izradu preliminarnih procjena i projekata za rekonstrukciju kompletne građevine.

Kako navode iz Vlade TK sada je napravljen i prvi od važnijih koraka, odnosno početak procesa izrade glavnog i idejnog rješenja sanacije, za što su izdvojili okvirno 63 hiljade KM.

"Nakon višegodišnjeg čekanja kako bi se utvrdilo šta će biti sa te zgrade koja je u potpunosti u vlasništvu Vlade TK, odlučeno je da se krene u njenu rekonstrukciju. Očekujemo da ćemo veoma brzo provesti svu konkursnu proceduru te da ćemo čim prije ući u sam proces rekonstrukcije zgrade. Ona predstavlja ruglo u centru grada i krajnje je vrijeme da se krene sa postupkom", kazao je Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Prema procjeni koja je već izvršena, vrijednost obnove zgrade koštat će okvirno dva i po miliona konvertibilnih maraka.

"S aspekta stabilnosti provedene su provjere te smo već ranije utvrdili da je ona dovoljno stabilna, što omogućava njenu rekonstrukciju. Nažalost, čekajući na njenu sanaciju dodatno se pogoršavalo stanje tako da su sada početni troškovi znatno veći, nego što bi to bio slučaj da se sa radovima krenulo ranije", ističe Karadžin.

Vrijednost obnove zgrade, prema riječima Karadžina dodatno povećava i poskupljenje građevinskog materijala na tržištu.

"Vrijeme nam ne ide ukorist i zbog toga smo malo i požurili sa završetkom svih procedura, kako se ne bismo suočili sa još većim troškovima nego što su oni trenutno", naveo je Karadžin.

U zgradi SodaSo nekada je bio smješten istoimeni holding, a kroz godine je postala sjedište Vlade Tuzlanskog kantona.

Nakon masovnih demonstracija u kojima je zapaljena zgrada, uredi većine kantonalnih organa našli su se u prostorijama pod zakupom, za koje se na godišnjem nivou izdvajaju znatna finansijska sredstva.

Prema planu aktuelne vlasti, nakon adaptacije zgrade planiran je premještaj svih ministarstava i ureda u ovaj objekt u tuzlanskom naselju Slatina.