Zlatni septembar
232

Simbol borbe protiv raka: Zlatna boja obasjala zidove Roditeljske kuće

Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Sarajevska "Roditeljska kuća" obasjana je večeras zlatnom bojom u znak podrške borbi protiv raka kod djece.

U toku je "Zlatni septembar", mjeseca podizanja aktivnosti o raku kod djece, a udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH je danas u Sarajevu na platou ispred Trga djece organizovalo prigodne aktivnosti.

Članovi Udruženja danas su dijelili zlatne vrpce koje su simbol borbe protiv dječijeg raka i informativne letke o dječijem raku, a cilj ove akcije bio je da se pošalje poruka da rak nije "bauk" i da se o njemu treba pričati.

Drugi dio aktivnosti rezervisanih za subotu jeste osvjetljenje objekata žutom ili zlatnom bojom kako bi se podigla svijest o značaju komunikacije vezane za bolesti raka kod najmlađih stanovnika BiH.

Podsjećamo, "Zlatni septembar" je globalna kampanja s ciljem podizanja svijesti o raku kod djece i adolescenata i problemima s kojima se susreću da bi javnost bolje razumjela bolest, a oboljela djeca lišila težine predrasuda.

Zlatna boja je boja snage, hrabrosti i istrajnosti

U BiH svake godine oboli oko 60 mališana, a najučestalije dijagnoze su limfomi i leukemija. Moderna medicina uspijeva izliječiti 70 do 90 posto slučajeva raka kod djece koji se po prirodi razlikuje od raka kod odraslih.