{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Simbioza političkih stranaka i vjerskih zajednica u BiH je suprotna sekularizmu"

F
9.12.2012. u 10:05
0
21
"Simbioza političkih stranaka i vjerskih zajednica u BiH je suprotna sekularizmu"
0
"Simbioza političkih stranaka i vjerskih zajednica u BiH je suprotna sekularizmu"
Dekan pravnog fakulteta u Gracu i bivši potpredsjednik Ustavnog suda BiH prof. dr. Joseph Marko u razgovoru za Agenciju FENA kazao je da potpuna simbioza između vjerskih zajednica i državnih institucija mora biti napuštena i u tom smislu istakao dva problema u BiH.
"Imamo hibridne modele na državnom i entitetskom nivou, odnosno hibridne modele između države, javnih vlasti i crkava i vjerskih zajednica. Dakle, s jedne strane imamo problem u ograničenjima slobode vjeroispovijesti na svim tim nivoima, a s druge je problem odnosa državne vlasti naspram vjerskih zajednica kao institucija na različitim nivoima vlasti u državi“, objasnio je Marko.

Kao primjer toga navodi poziciju Srpske pravoslavne crkve, koja se u određenoj mjeri nalazi u manjinskom položaju u Federaciji, dok su Islamska zajednica i Katolička crkva također u manjinskom položaju u Republici Srpskoj.

Smatra da to vodi do duple diskriminacije, gdje imamo pojedince kao vjernike i institucije.

Drugi problem je identifikacija između crkvi, vjera i teritorija, a on potječe iz historijskih razloga u BiH.

„Taj amalgam između teritorija vjerskih zajednica i konstitutivnih naroda rezultira u jednom potpunom etnokonfensionalnom načinu nametanja svoje volje na određenim teritorijama. To se naročito može vidjeti u simbiozama između političkih stranaka i njihovih veza s vjerskim zajednicama, što je potpuno suprotno drugim historijskim razvojima u Evropi“, kaže Marko.

Sekularizam u Evropi, dodaje, znači da se političke stranke i vjerske zajednice razdvajaju. Iz toga, ističe, proizilazi da vjerski lideri, kao što su reis i drugi ne mogu putovati po svijetu i ponašati se kao politički lideri.

Zato je najvažniji element u demokratskom društvu - razdvojenost između vjerskih zajednica, naročito vjerskih lidera i struktura političkih stranaka.

Izlaz iz takve situacije u BiH vidi u postepenoj reformi ustavnopravnog sistema, a jedan od prvih koraka može biti provedba presude „Sejdić-Finci“.

„Model proporcionalne zastupljenosti i pogotovo monopola konstitutivnih naroda u državnim institucijama mora biti napušten. Osobe poput Jakoba Fincija, koji je ujedno i lider jedne vjerske zajednice, također mora imati ista prava kao i svi drugi građani“, kaže Marko.

Istovremeno, u drugom segmentu je važna obrazovna reforma kao put naprijed.

U tom smislu austrijski pravni ekspert naglašava da bi bilo kontraproduktivno vraćati nazad, odnosno gurati vjerske zajednice i vjersko obrazovanje u neki sistem potpune odvojenosti kao što je naprimjer u Francuskoj koncept sekuralizma, koji znači strogu odvojenost države i vjerskih zajednica.

Pozivajući se na Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava kaže da pripadnici vjerskih zajednica tj. vjernici imaju pravo na ispoljavanje svoje vjere u skladu sa svojim ubjeđenjem.

Međutim, potpuna simbioza između vjerskih zajednica i državnih institucija mora biti napuštena.

Kao bivši potpredsjednik Ustavnog suda BiH istakao je da reforma Ustava u BiH veoma kasni pogotovo za implementaciju presude „Sejdić-Finci“.

Političkim strankama u BiH poručio je da je vrijeme da moraju slijediti odluke sudova, koji imaju supremaciju nad odlukama domaćih sudova kao što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

„Ako mislimo da pripadamo Evropi moramo zaboraviti na određene načine ponašanja. Naprimjer da imamo monopol da sami odlučujemo o nekim stvarima bez gledanja na druge, jer je i suština demokratije - kompromis“, kazao je za Agenciju FENA dekan Pravnog fakulteta u Gracu i bivši potpredsjednik Ustavnog suda BiH prof. dr. Joseph Marko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: