{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Silvertown Shine" festival u četvrtak u Srebrenici

3.10.2012. u 19:37
0
"Silvertown Shine" festival u četvrtak u Srebrenici
0
"Silvertown Shine" festival u četvrtak u Srebrenici
Deseti omladinski festival "Silvertown Shine" bit će održan u četvrtak s početkom u 18 sati u Srebrenici. Ovogodišnji festival ima za cilj afirmaciju mladih kako bi uzeli aktivno učešće u procesima odlučivanja.
U nedjelju se održavaju lokalni izbori, s toga je veoma važno da mladi iskoriste
priliku, informišu se o programima stranaka, njihovim dosadašnjim rezultatima i ispune svoju građansku dužnost, a najvažnije - uzmu učešća u kreiranju budućnosti.

Mlade treba i informisati da su izbori samo jedan od mehanizama učešća u procesima odlučivanja, te ih obavjestiti o drugim mehanizmima i njihovom korištenju. Festivalu je dodat slogan koji je nešto drugačiji u odnosu na prethodne godine. Razlog tome
je što ovo i nije standardni “Silver”, festival koji Srebrenica, mladi i svi njeni građani zaslužuju, nego je u pitanju dešavanje manjih razmjera u odnosu na prethodne godine, ali jednake, ako ne i veće važnosti. Ovogodišnji Festival neće dovesti velika imena EX-YU rock scene, neće imati veliku binu i neće dovesti organizovanim prevozom omladinu iz svih krajeva BiH pa i šire. Međutim, ovogodišnji festivali nosi moralnu i “guerilla” poruku da je festival i potreba za festivalom jača od svih materijalnih i političkih prepreka koje se godinama nameću od strane malobrojnih, ali moćnih subjekata.

Ovogodišnji "Silvertown Shine" je odraz da mladi mogu kad vjeruju, a mladi vjeruju u slobodu mišljenja, govora i poštovanja različitosti, što jesu osnovne karakteristike i postulati festivala.

Poruka ovogodišnjeg Festivala "Silvertown Shine O2" je da mladi i njihove inicijative predstavljaju vazduh, život, slobodu izražavanja, kretanja, mišljenja i svih načela koje čine čovjeka dostojanstvenim ljudskim bićem.

"Silvertown Shine" je tradicionalni festival koji se održava od 2003. godine, po kome je
Srebrenica prepoznata među mladim ljudima i koji je u prethodnim godinama okupljao velika i poznata muzička imena i mnogobrojnu omladinu. Festival je djelovao i aktivistički i postigao je značajne i mnogobrojne rezultate. Bitno je napomenuti da je festival od prošle godine pod UNESCO pokroviteljstvom, a uvršten je i u UN-ov Globalni kalendar dešavanja povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih.
Stoga, dostojanstveno naprijed i u nove pohode, kažu u Omladisnkom centru Srebrenica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: