Sulejman Tihić
0

"Silajdžiću smeta što sam ja napravio sporazum"

FENA
Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić smatra da će biti dovoljno podrške da se dogovorena rješenja iz Pruda, posebno koja se odnose na zakone o državnoj imovini, status Brčko Distrikta, te popis stanovništva, usvoje u državnom parlamentu.

Tihić je rekao da, vjeruje da će biti dovoljno glasova za usvajanje i bez Stranke za BiH, a očekuje i da će dobro pripremljena rješenja podržati i neke manje, kao i opozicione stranke, uključujući i SDP BiH i SDS.

Predsjednik SDA je u sinoćnoj izjavi za RTRS odbacio optužbe Stranke za BiH oko dogovora iz Pruda, ističući da Harisu Silajdžiću najviše smeta „što je Sulejman Tihić napravio taj sporazum“.

„Pustio sam dvije godine, od pada 'aprilskog paketa' ustavnih promjena, da se pokušaju napraviti neki bolji dogovori i oko ustavne i nekih drugih reformi. Međutim, nakon lokalnih izbora i podrške koju je dobila SDA imali smo obavezu da se aktivnije uključimo“, pojasnio je Tihić.

Ponovio je da je lako rušiti dogovore, a teško ih je praviti.

„Mi smo napravili jedan, dobar, korektan politički dogovor koji je u skladu sa Ustavom i zakonom i mislim da je građanima i narodima BiH više dosta sukoba i podjela. Ljudi, običan svijet, traže dogovore i oni su zadovoljni što smo mi, ipak, dio problema koji opterećuju situaciju u BiH riješili“, rekao je Tihić.

Kazao je i da je doživio osudu nekih svojih nedavnih postupaka od onih koji „dvije godine nisu ništa uradili“.

Naveo je i da nije tačno da je on ucjenjen da pristane na dogovor u Odžaku, jer ga niko nema zašto da ucjeni.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu i poziciji RS, Tihić je rekao da SDA ima legalistički pristup tom pitanju, da entiteti nisu države, ali da ih niko bez volje njihovih političkih predstavnika ne može ukinuti, niti se RS može otcijepiti ili pripojiti drugoj državi.

Kada je u pitanju situacija u Vladi FBiH, ponovio je da je loše stanje u finansijskom sektoru, boračke i socijalne zaštite, te sektoru industrije, energetike i rudarstva, ali da ne želi da okrivljuje samo ministre, jer postoji i odgovornost političkih stranaka i poslanika koji su izglasali određene zakone kojima su stvorene određene obaveze.

Rješenje je, naveo je Tihić, u rekonstrukciji federalne Vlade, ali dvije stranke to podržavaju, a dvije ne, a rekonstrukciju nije moguće obaviti bez konsenzusa.

Tihić nije želio da govori o tome ko mu i zbog čega prijeti, jer, naveo je da ne želi oko toga stvarati posebnu priču i ne plaši se za svoj život.

„Vjererovatno nekim ljudima smetam“, rekao je predsjednik SDA odbivši da govori o pretpostavkama kome smeta.