Komentari (2)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Braćo i sestre, iskreno u ime Allaha, dž.š., postimo mubarek mjesec ramazan, molimo Uzvišenog Gospodara za pomoć ugroženim i obespravljenim muslimanima, čuvajmo se u ramazanu svih grijeha, pomozimo siromahe, nahranimo postače, dajmo sadekatu-l-fitr, očistimo imetke kroz zekjat, učimo, podučavajmo i slušajmo Kur\'an, natječimo se u činjenju dobrih djela, tragajmo u posljednjoj trećini ramazana za Noću Kadra, koja je vrijednija od hiljadu mjeseci i nadajmo se Allahovoj, dž.š., milosti!!! Gospodaru, učvrsti nas na putu islama, ne iskušavaj nas sa onim što nećemo moći podnijeti, učini nas od onih koji se iskreno kaju za učinjene grijehe, primi od nas post, namaze i ostala dobra djela u mubarek ramazanu, budi nam milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u džennetu, društvom sa: poslanicima, šehidima i dobrim ljudima! amin amin amin Ramadan Mubarek
Zašto Ramazan: Jer je u tom mjesecu Bog obratio čovjeku - objavljena je Božija riječ ljudima u vidu knjige Jer se posvećuje razmišljanjima o Bogu, postanju, životu, svijetu oko sebe, više nego tokom ostatka godine Jer se prisjeća na ljude koji su siromašni, bolesni, onesposobljeni te im se pomaže u skladu sa mogućnostima, novčano ili drugačije Jer se od svog imetka odvaja dio za ovu skupinu Jer se odlučuje na suzdržavanje od hrane, pića, seksualnih potreba, neugodnog govora, ružnih postupaka, svega što ometa druge i sebe na putu ka boljem, časnijem iskustvu, a da bi se : iščistilo tijelo ojačao duh, uzdigao iznad tjelesnih potreba i meditirao prisjetilo na ljude kojima nedostaje hrane, vode, tokom čitave godine Post kao takav nije ekstreman: jede se prije početak posta rano ujutro,završava kasno poslijepodne Duhovno uzdiže čovjeka i preobraćuje ga u duhovno biće koje ne ovisi samo od tjelesnih potreba. I druge vjerske tradicije imaju post, ali u drugačijem ili sličnom obliku. Svim vjernicima muslimanske vjeroispovijesti Ramazan šerif mubarek Olsun - prev. Neka ti je sretan (časni) Ramazan!