{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: Trebaju se ukinuti entiteti i kantoni u BiH

N
8.7.2004. u 00:24
1
0
Silajdžić: Trebaju se ukinuti entiteti i kantoni u BiH
1
Silajdžić: Trebaju se ukinuti entiteti i kantoni u BiH
"Ekonomski razvoj BiH – sadašnjost i budućnost" bila je tema okruglog stola koji je u sriejdu u Sarajevu organiziralo Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Uvodničar na tom skupu bio je profesor Haris Silajdžić koji je istaknuo kako postoje objektivne okolnosti zbog kojih se bh. privreda nalazi u lošoj situaciji.

"BiH nema jednu političku volju i time se mogu opravdati mnogi propusti, sporosti i nedorečenosti. Ovo su kola na čijem su volanu barem četiri ruke i njih je nemoguće voziti", kazao je Silajdžić.

Stoga on predlaže da se BiH pretvori u državu građana, a to se može uraditi tako što će biti ukinuti entiteti i kantoni.

"Ovo je suviše mali prostor da bi bio ovako ekonomski fragmentiran. Danas se govori da treba ući u Evropsku uniju, ali se postavlja pitanje što ćemo mi tamo raditi, hoćemo li prati prozore ili ćemo biti koliko-toliko ravnopravan partner. Pretpostavljam da je cilj svih nas da uđemo u evropske integracije, a najvećim dijelom zbog toga što mislim da to predstavlja krov za sve nas i jednu vrstu sigurnosti i stabilnosti za cijeli regiju i za BiH, a pogotovu za Bošnjake", kazao je Silajdžić.

Taj cilj onemogućen je rješenjima koja je u BiH postavila međunarodna zajednica. Ta rješenja dovela su nas u poziciju da smo pod embargom Daytona i rješenja koja BiH vode dalje. U situaciji kada se cijela Evropa integrira, smatra Silajdžić, BiH ne može ići dalje jer njeni entiteti imaju mnogo manje zajedničkog nego što to imaju države u EU-u.

"U BiH postoji mnogo čimbenika koji ne žele integriranu, nego feudalnu i podijeljenu BiH. Međunarodna zajednica mora poduzeti sve da integrira BiH prije nego što ona bude integrirana u EU. Apatija i nebriga koje su prisutni u BiH nisu karakteristični za društvo u razvoju. Nema entuzijazma i želje za bolje. Ako budemo izgrađivali komunikacije i radili na svom razvoju, onda ćemo dobiti status ozbiljnog partnera, a ne problematične zemlje, kakav danas imamo", zaključio je Silajdžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: