BiH
1

Silajdžić: Trebaju se ukinuti entiteti i kantoni u BiH

NINA
"Ekonomski razvoj BiH – sadašnjost i budućnost" bila je tema okruglog stola koji je u sriejdu u Sarajevu organiziralo Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Uvodničar na tom skupu bio je profesor Haris Silajdžić koji je istaknuo kako postoje objektivne okolnosti zbog kojih se bh. privreda nalazi u lošoj situaciji.

"BiH nema jednu političku volju i time se mogu opravdati mnogi propusti, sporosti i nedorečenosti. Ovo su kola na čijem su volanu barem četiri ruke i njih je nemoguće voziti", kazao je Silajdžić.

Stoga on predlaže da se BiH pretvori u državu građana, a to se može uraditi tako što će biti ukinuti entiteti i kantoni.

"Ovo je suviše mali prostor da bi bio ovako ekonomski fragmentiran. Danas se govori da treba ući u Evropsku uniju, ali se postavlja pitanje što ćemo mi tamo raditi, hoćemo li prati prozore ili ćemo biti koliko-toliko ravnopravan partner. Pretpostavljam da je cilj svih nas da uđemo u evropske integracije, a najvećim dijelom zbog toga što mislim da to predstavlja krov za sve nas i jednu vrstu sigurnosti i stabilnosti za cijeli regiju i za BiH, a pogotovu za Bošnjake", kazao je Silajdžić.

Taj cilj onemogućen je rješenjima koja je u BiH postavila međunarodna zajednica. Ta rješenja dovela su nas u poziciju da smo pod embargom Daytona i rješenja koja BiH vode dalje. U situaciji kada se cijela Evropa integrira, smatra Silajdžić, BiH ne može ići dalje jer njeni entiteti imaju mnogo manje zajedničkog nego što to imaju države u EU-u.

"U BiH postoji mnogo čimbenika koji ne žele integriranu, nego feudalnu i podijeljenu BiH. Međunarodna zajednica mora poduzeti sve da integrira BiH prije nego što ona bude integrirana u EU. Apatija i nebriga koje su prisutni u BiH nisu karakteristični za društvo u razvoju. Nema entuzijazma i želje za bolje. Ako budemo izgrađivali komunikacije i radili na svom razvoju, onda ćemo dobiti status ozbiljnog partnera, a ne problematične zemlje, kakav danas imamo", zaključio je Silajdžić.