{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić traži izvinjenje Londona

S
11.3.2010. u 19:26
0
93
Silajdžić traži izvinjenje Londona
0
Silajdžić traži izvinjenje Londona
Foto: AP
Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić susreo se danas u Londonu sa Davidom Milibandom, Ministrom vanjskih poslova Velike Britanije. Glavna tema razgovora ticala se tretmana dr. Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva RBiH od trenutka njegovog hapšenja u Londonu prošle sedmice.
Dr. Silajdžić je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da su prekršena prava dr. Ganića, kao i Bosne i Hercegovine, koja proizilaze iz Bečke konvencije o konzularnim odnosima. Dr. Ganić, naime, nije bio obaviješten o svom pravu da kontaktira konzularne predstavnike Bosne i Hercegovine, dok su i njegovi eksplicitni zahtjevi za takvim kontaktima bili odbijeni. Ovakav tretman predstavlja direktno kršenje Bečke konvencije. Silajdžić je Milibandu prenio da očekuje izvinjenje Velike Britanije zbog takvog tretmana, navodi se u saopštenju kabineta Harisa Silajdžića.

Ministar Miliband je istakao da Velika Britanija vrlo ozbiljno shvata svoje obaveze po konvenciji čiji je potpisnik, te se obavezao provesti punu istragu o svim detaljima, te se nakon toga usmeno ili pismeno očitovati o ovom slučaju vodeći računa o prijateljskim odnosima koje Velika Britanija gaji sa Bosnom i Hercegovinom.

Silajdžić je također održao press konferenciju na kojoj je prvenstveno izrazio zadovoljstvo današnjom odlukom engleskog suda da odobri dr. Ganiću da se brani sa slobode.

Haris Silajdžić je također iznio njegovo mišljenje da je zahtjev za hapšenje dr. Ganića politički motivisan te da predstavlja dio šire kampanje za reviziju poznatih činjenica vezanih za agresiju na Bosnu i Hercegovinu i ulogu Miloševićevog režima u tim događajima.

Na pitanje novinara BBC-a da li će ovaj slučaj uticati na odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije, Silajdžić je odgovorio da je u poslijednje vrijeme uloženo mnogo napora u pravcu poboljšanja tih odnosa, te da ovaj slučaj vraća cijeli proces unazad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: